Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

ZNALOST POSTUPŮ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE U STŘEDNĚ ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ

D. Hetclová, M. Galčanová, L. Šikorská (Olomouc)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 17th CSC Annual Congress

Cíl:         
               Zjistit míru znalostí v oblasti kardiopulmonální resuscitace u středně zdravotnického personálu

Soubor a metodika:
                V roce 2005 byly stanoveny nové postupy v kardiopulmonální resuscitaci (KPR). Změny které proběhly, byly v některých oblastech výrazné a je důležité na ně opakovaně upozorňovat.  
V naší nemocnici probíhá 1x ročně školení KPR, které zajišťuje školící centrum spadající pod kliniku anestézie a resuscitace. Školení probíhá jak po stránce teoretické, tak po stránce praktické - na modelech.
          I.interna spolupracuje s Nadačním fondem pro srdce Hané, které pořádá jedenkrát ročně zábavně vzdělávací odpoledne s výukou základní podpory života, spojenou s vyplňováním dotazníků. Závěry tohoto šetření byly prezentovány na kardiologickém sjezdu  v minulých letech.  Zajímalo nás, jak jsou na tom se znalostmi KPR středně zdravotničtí pracovníci (SZP). Vytvořily jsme dotazník
s 12 - ti otázkami, který byl rozdán na vybrané oddělení I.interní kliniky a kliniky kardiochirurgie a to vždy před školením. Oddělení  se zaměřením na kardiologii byly vybrány záměrně, protože pacienti s kardiovaskulárním onemocněním jsou rizikovou skupinou pro náhlé srdeční selhání a nutností resuscitace.

Závěr: 
                V první čtvrtině roku 2009 bude ukončeno šetření, ale z předběžných výsledků můžeme konstatovat, že opakování postupů KPR je stále potřeba.
První pomoc je povinností všech občanů ČR a zdravotničtí pracovníci by měli ovládat i postupy rozšířené podpory života bez zaváhání.