Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

ODBORNÁ TERMINOLOGIE A PROFESIONÁLNÍ ŽARGON V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI O SENIORY JAKO VÝZNAMNÝ INHIBUJÍCÍ PRVEK EFEKTIVNÍ PÉČE

A. Pokorná, M. Šenkyříková (Brno)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 17th CSC Annual Congress

Odborná terminologie a profesionální žargon jsou běžnou součástí klinické praxe (Di Matteo, 1999, Vybíral, 2003 aj.). Potenciálně nebezpečnou není vlastní využití a frekvence pojmového aparátu z oblasti medicíny a ošetřovatelství, ale zejména negativní dopad na psychiku nemocného a následnou úroveň kooperace a adeherence spolu s compliance příjemců péče. V konečném důsledku tak dochází k projevům kognitivní manipulace a deficitní spolupráci s doapedem na subjektivně hodnocenou úroveň kvality ošetřovatelské péče.

Cíle práce: Zhodnotit kontextuální denotace odborných pojmů a profesionálného žargonu z pohledu hospitalizovaných seniorů. Metodika: Využita metoda inventáře cizích a odborných pojmů, které byly v řízeném rozhovoru předloženy hospotalizovanýcm seniorům, za účelem zjištění kontextuální denotace a konotace jednotlivých pojmů.

Výsledky: Výsledky šetření jednoznačně potvrdily významné rozdíly ve vnímání kontextuální denotace odborných termínů nemocnými také ve vztahu k dalším determinantám (počtu hospitalizací, typu chronického onemocnění a dosaženého vzdělání nemocných). V konečném důsledku tak byly zjištěny známky kognitivně orientované manipulace  a deficitní spolupráce s dopadem na subjektivně hodnocenou úroveň a kvalitu ošetřovatelské péče.