Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

TECHNIKA HLUBOKÉ HYPOTERMIE V KARDIOCHIRURGII

F. Mlejnský, I. Vykydal, J. Lindner, V. Rohn, J. Kunstýř (Praha)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 17th CSC Annual Congress
Presentation suggested for the block of CSC working group/professional society: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

V současné době většinu kardiochirurgických výkonů u dospělých provádíme v normotermii nebo mírné hypotermii. Hlubokou a velmi hlubokou hypotermii využíváme přibližně u 5 % operovaných a je vyhrazena speciálním indikacím, kdy je nutné na určitou dobu zastavit mimotělní cirkulaci. Bezpečná doba cirkulační zástavy (DHCA) je závislá především na hloubce hypotermie.
Součástí ochrany mozku při DHCA používanou na našem pracovišti, je antegrádní selektivní perfúze mozku,  kterou využíváme při operacích oblouku aorty. Selektivní perfúze není vhodná při endarterektomii arteria pulmonalis (PEA), kde používáme metodu přerušované cirkulační zástavy s opakovanou reperfúzí.
 Chlazení a ohřev pacienta probíhá prostřednictvím tepelného výměníku v systému mimotělního oběhu (MO). Pro zkrácení doby chlazení a ohřívání používáme pomocné prostředky (chladící podložka, ohřívací poduška, regulace teploty op. sálu). Lokální chlazení hlavy efektivně snižuje teplotu mozku a spolu s farmakoprotekcí přispívá k ochraně před hypoxickým postižením při DHCA. V průběhu operace standardně monitorujeme vitální funkce pacienta a  tělesné teploty v rektu, nasopharyngu a močovém měchýři. MO vedeme metodou „alfa - stat“. Před spuštěním MO provádíme řízenou hemodiluci. Maximální gradient teplot voda – krev – pacient by neměl přesahovat 10°C,  maximální teplota krve v tepenné lince 37,5°C.
 Uvedenou metodu jsme v roce 2007 použili u 12 pacientů při výkonech na aortě  při průměrné době DHCA 40 minut a průměrné min. teplotě 21°C  a u 27 pacientů při PEA s DHCA  39 minut a  min. teplotě 17°C. V první skupině zemřeli 4 pacienti ve druhé byla časná operační mortalita nulová.