Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

INTRAVASKULÁRNĚ ŘÍZENÁ HYPOTERMIE U NEMOCNÝCH PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ

J. Myšková, I. Bártová, M. Machovcová, J. Pánková, P. Ošťádal (Praha)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 17th CSC Annual Congress

Úvod
Mírná terapeutická hypotermie dnes patří k základním postupům u nemocných po kardiopulmonální resuscitaci pro srdeční zástavu mimo nemocnici. Nejčastěji používanou metodou ochlazování je podání chladné infuze spolu s přikládáním ledových zábalů, méně časté je použití termoregulační podložky. Alternativou k těmto metodám je intravaskulární systém pro řízenou hypotermii – Coolgard 3000 (Alsius, USA).
Metodika
Přístroj Coolgard 3000 používáme od května 2008 a doposud jsme touto metodou ošetřili 17  pacientů; z tohoto souboru 10 nemocných přežilo  30-ti denní sledování bez neurologického deficitu, 5 přežilo s deficitem a 2 pacienti zemřeli během hospitalizace. Použití systému Coolgard spočívá v zavedení speciálního centrálního žilního katetru do dolní duté žíly a jeho připojení na řídící jednotku, kde se nastaví požadovaná teplota a rychlost, kterou je třeba požadované teploty dosáhnout. Systém potom udržuje tělesnou teplotu nemocného automaticky pomocí uzavřeného okruhu s fyziologickým roztokem o přístrojem určené teplotě.
Závěr
Ve srovnání s u nás dříve používanými fyzikálními metodami ochlazování je systém Coolgard velmi komfortní a to jak pro nemocného, který profituje z prakticky