Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EKG UKAZATELE SRDEČNÍ STABILITY

M. Sara, M. Tanzerová, M. Bláhová, L. Hanyášová, J. Boháčová, P. Peichl (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Maligní arytmie jsou nejčastější příčinou náhlé srdeční smrti (NSS). Vzniku arytmií lze v současné době účinně bránit implantací kardioverteru-defibrilátoru. Problémem však zůstává identifikace vhodných kandidátů této léčby. Proto byla vyvinuta řada neinvazivních metod, které využívají povrchového EKG k hodnocení srdeční repolarizace či depolarizace a tím k rizikové stratifikaci NSS.

Mezi nejvýznamnější metody rizikové stratifikace NSS, které vycházejí z povrchového EKG, patří: vyšetření variability a turbulence srdečního rytmu, vyšetření délky a disperse QT intervalu, vyšetření alternace T vlny a vyšetření pozdních potenciálů. Většinu těchto parametrů lze hodnotit ze záznamu standardní Holterovské monitorace, při hodnocení alternace T vlny je třeba zátěžové vyšetření.

Cílem tohoto sdělení je seznámit se způsobem vyšetření a vyhodnocování výše jmenovaných metod ve vztahu k riziku vzniku maligních arytmií a NSS. Jejich využití v klinické praxi je však v současné době limitováno omezenou sensitivitou a specificitou v předpovědi NSS