Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CO BRÁNÍ PLNÉMU ROZŠÍŘENÍ POHYBOVÉ KARDIOVASKULÁRNÍ REHABILITACE KARDIAKŮ V AMBULANTNÍ PRAXI?

H. Skalická, I. Karel (Praha)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiovaskulární rehabilitace

Důvody k pohybovému vedení kardiaků v primární i sekundární prevenci jsou dostatečně odborně podložené. Návodem k pohybovému vedení kardiaků v praxi jsou doporučení "Rehabilitace u nemocných s kardiovaskulárním onemocněním“ vydaná ČKS v roce 2006.

Ukazuje se, že není problém s nemocnými hospitalizovanými, kteří jsou fyzioterapeuty erudovaně a dostatečně rehabilitováni, ale problém nastává po propouštění.
Tím momentem přestává být jakýkoliv dohled nad pacientem a jeho pohybovou aktivitou - zodpovídá za tuto stránku dále jen ambulantní kardiolog? Je skutečně v jeho možnostech časových i technických tuto stránku zajistit? Proč v nemocnici tuto činnost automaticky zajišťuje rehabilitace zatímco v ambulantních podmínkách rehabilitační pracoviště kardiologické nemocné odmítají - nemají pro ně odpovídající programy (s vyjímkou několika pracovišť při fakultních nemocnicích v Brně).

Potřeba kardiovaskulární rehabilitace nutí ambulantní kardiology vytvářet vlastní podmínky, které jsou značně obtížné legislativně i finančně, pojišťovny odmítají navázat smluvní vztah odbornosti 902 pro  pracoviště kardiologie a rehabilitační pracoviště se o něj ve většině případů odmítají dělit.
Nemocní nejsou dostatečně edukovaní o významu pohybového vedení, chybí osobní zodpovědnost nemocných za vlastní zdraví a tedy i nutnost finanční investice.

Závěr: pokud předpokládáme, že pohybové vedení kardiaků bude v plné režii ambulantních kardiologů, navrhujeme pečlivě propracovat řešení, které předpokládá nově navázat komunikaci s pojišťovnami, zajistit podporu v programech primární a zejména sekundární prevence, podporu edukace nemocných s nutností vlastního přičinění na vývoji kardiálního onemocnění.