Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

USNADNĚNÍ PRÁCE LÉKAŘE PŘI POUŽITÍ FORMALIZOVANÝCH ČESKÝCH HYPERTENZNÍCH DOPORUČENÍ

J. Peleška, Z. Anger, D. Buchtela, M. Tomečková, A. Veselý, J. Zvárová, M. Zvolský (Praha)
Topic: Hypertension
Type: Poster - doctors, 17th CSC Annual Congress

Kontrola hypertenze celosvětově stagnuje a k jejímu zlepšení jsou třeba nové metody umožňující zefektivnit  implementaci znalostí lékařských doporučení (LD) do praxe. Takovou metodou je formalizace LD pro jejich počítačové zpracování.

Pro reprezentaci formalizovaných českých hypertenzních LD z roku 2007 byl zvolen již dříve představený a standardně užívaný grafický model GLIF, který ukazuje logickou strukturu rozhodovacího algoritmu v diagnostice a léčbě hypertenze užitou v LD. V prohlížeči je možné na podkladě dat charakterizujících aktuální stav pacienta vést uživatele-lékaře rozhodovacím stromem modelu GLIF s odkazy na základní informace i příslušný odstavec originálního textu LD v každém rozhodovacím uzlu. Dva paralelní systémy slouží pro zjištění individuální hodnoty celkového kardiovaskulárního rizika stanovené na základě projektu SCORE pro českou populaci a pro výběr vhodné lékové skupiny a lékových kombinací z vložených dat pacienta.

Vložená pacientova data definují polohu v rozhodovacím stromu a zvýrazňují příslušné části modelu. Celkové kardiovaskulární riziko lze stanovit snadno včetně výpočtu glomerulární filtrace podle Cockrofta-Gaulta a poměru albumin/kreatinin a korekce chybně zadaných dat. Dynamická tabulka ve srovnání se statickou tabulkou klasických papírových LD umožňuje snadný a opakovaný výběr léků – mezi několika indikovanými nebo neutrálními léky pro monoterapii a jejich použití v oddělených skupinách doporučených a méně vhodných kombinací léků.

GLIF model formalizovaných Doporučení diagnostických a léčebných postupů u arteriální hypertenze – verze 2007 poskytuje lékařům přehlednější doplňkový systém oproti papírové formě LD a kontrolu jejich rozhodovacího algoritmu ve srovnání s algoritmem LD. Usnadňuje také praktické použití LD.

S podporou projektů 1M06014 MŠMT ČR a AV0Z10300504.