Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

TROMBÓZA MITRÁLNÍHO ANULU JAKO ČASNÁ KOMPLIKACE PO MECHANICKÉ NÁHRADĚ MITRÁLNÍ A AORTÁLNÍ CHLOPNĚ: KAZUISTIKA

I. Andršová, P. Lokaj, J. Maňoušek, P. Trčka, L. Křivan, T. Novotný, J. Špinar (Brno)
Topic: Valvular disorders
Type: Poster - doctors, 17th CSC Annual Congress

Úvod:  Na uvedené kazuistice je popisován výskyt trombotické pooperační komplikace chlopenního aparátu u účinně antikoagulovaného pacienta bez známé hematologické poruchy.
 Souhrn: 61 - letý pacient podstoupil 18.9.08 chirurgickou náhradu Ao a Mi chlopně mechanickými protézami pro degenerativní onemocnění. S odstupem 3 týdnu od operace se u něj rozvinula přechodná neurologická pravostranná  symptomatika, tranzitorní ischemická ataka, se kterou byl hospitalizován na neurologické klinice. Druhy den došlo k recidivě TIA. Pacient byl  afebrilní, vstupní hodnota CRP 30, dle ambulantní hodnoty INR byl účinně warfarinizován a vstupní hodnota INR byla 3,33. Bylo indikováno jícnové echokardiografické vyšetření, které odhalilo přítomnost útvaru velikosti 4x7 mm v oblasti mitrálního anulu. Pacient byl přeložen na naší kliniku. Byla akcentována antikoagulační léčba a nasazeno antibiotické krytí. Za pečlivé monitorace INR(nekleslo pod 3,2) bylo s odstupem 10ti dnů provedeno kontrolní echokardiografické vyšetření, které prokázalo progresi trombózy. Vzhledem k opakovaně negativním hemokulturám, stabilní hodnotě CRP a absence dalších příznaků infekce byl stav posuzován jako koagulační porucha s nepravděpodobným výskytem infekční endokarditidy. Základní hematologické vyšetření bylo v normě. Po konzultaci s kardiochirurgem a hematologem bylo rozhodnuto o systémové trombolýze po adekvátní hematologické přípravě. Zákrok proběhl bez komplikací a došlo k úplnému rozpuštění obou trombů. Pacient byl propuštěn po 10ti dnech s účinnou antikoagulační léčbou posílenou antiagregací. S měsíčním odstupem od provedení systémové trombolýzy bylo provedno kontrolní ambulantí echokg. vyšetření bez nálezu patologických nitrosrdečních útvarů.
Závěr: Trombotické komplikace na artificiálních chlopní u účinně warfarinizovaných pacientů jsou vzácné a jejich příčina v řadě případu zůstane nejasná.