Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÍŠNÍ STIMULACE JAKO MOŽNOST LÉČBY REFRAKTERNÍ ANGINY PECTORIS

K. Kleinhamplová, V. Kycltová, Z. Zajícová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Nemocné s neřešitelným nálezem na věnčitých tepnách, kteří nejsou indikovatelní k žádnému typu revaskularizačního zákroku (PCI, AKB) s vysokým stupněm obtíží (CCSC III-IV) je možné v určitých případech možné indikovat k provedení neurostimulačního zákroku – spinální stimulace – který vede k symptomatickému ústupu vnímaných bolestí.
Metodika a soubor nemocných:
Stimulace myelinizovaných silných vláken vede k přerušení vedení tenkými nemyelinizovanými vlákny – tj. k přerušení vedení bolestivých podnětů k thalamu. Namísto obvyklé bolesti vnímá nemocný ve stejném regionu hrudníku, tj. oblast projekce AP parestezii, která je obvykle nemocným vnímána jako velmi příjemný podnět. Je nutné zavést elektrodu do epidurálního prostoru do výše obratlů C7 – Th 1, z místa provedené punkce je nutné podkožně tunelizovat – průchod elektrody k vlastnímu neurostimulátoru (použitý byl neurostimulační přístroj ITREL III), který se implantuje podkožně do podžeberní krajiny.
Výsledky:
Na našem pracovišti jsme provedli od roku 2000 míšní stimulaci celkem 17 nemocným, s vysokým stupněm AP  (CCSC III-IV), u kterých nebylo možné provést žádný další zákrok. U jednoho nemocného šlo o spastickou formu AP. V jednom případě nebylo výkon možné provést pro neschůdnost epidurální punkce (oblast Th4 – nebyl optimální meziobratlový prostor). V našem sdělení referujeme techniku implantačního zákroku, přípravu nemocného na sále, testování percepce parestézie nemocným během zákroku a testování stimulačních parametrů.
Závěr:
Míšní stimulace (neurostimulace) pro refrakterní AP patří k neprávem opomíjeným metodám léčby u úzké skupiny vysoce symptomatických nemocných, u kterých obvyklé způsoby léčby selhávají. Naše výsledky podporují významným zlepšením u všech našich nemocných přínosný efekt provedené léčby