Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH MEZI DYNAMIKOU HLADINY BNP A REVERZNÍ REMODELACÍ MYOKARDU U NEMOCNÝCH S KRÁTKOU ANAMNÉZOU SRDEČNÍ INSUFICIENCE NEISCHEMICKÉ ETIOLOGIE

M. Hegarová, I. Málek, P. Lupínek, A. Jabor (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Soubor a metodika:
Od  1/07 do 5/08 bylo konsekutivně vyšetřeno 18 nemocných s krátkou anamnézou manifestní srdeční insuficiece (SI) neischemické etiologie. Doba sledování je t.č. 6-24 měsíců. Vyloučeni byli nemocní s toxickou etiologií SI a nemocné s manifestací SI post partum. Všem sledovaným byla pečlivě titrována kompletní farmakoterapie SI do maximálních nebo maximálně tolerovaných dávek. Čtyřikrát ročně bylo provedeno ECHO, spiroergometrie, stanovena hladina BNP (chemiluminiscentní metoda, analyzátor Abbott Architect) a posouzen klinický stav.
Výsledky:
Průměrná hladina BNP v souboru v průběhu sledování poklesla z 312,7 ng/l na 107,1 ng/ml, p=0,0025. Došlo k zlepšení průměrné EF LK  z 25 na 38 % bodů, p<0,001. Všichni sledovaní se klinicky zlepšili. Nikdo nezemřel, nikdo nebyl indikován k transplantaci srdce. U 5 pacientů došlo v rozmezí 4-12 měsíců k normalizaci EF LK, 4-11 měsíců před tím se normalizovala hladina BNP. U 8 pacientů došlo k signifikantnímu zlepšení EF LK alespoň o 10% bodů, u všech o 1-14 měsíců předcházela normalizace hladiny BNP. Hladina BNP poklesla u všech sledovaných, ve 4 případech zůstala výrazně patologická. U 3 z těchto sledovaných jsme nepozorovali ani náznak reverzní remodelace, u 1 minimální zlepšení EF LK.
Závěr:
Při správně vedené farmakoterapii má SI neischemické etiologie u pacientů, kteří přežili první manifestaci a byli propuštěni do ambulantní péče, relativně dobrou prognózu. U 67% v našem souboru došlo k signifikantní reverzní remodelaci myokardu, kterou několik měsíců předcházela normalizace hladiny BNP. U sledovaných, kde zůstala hladina BNP patologická, jsme žádný trend k reverzní k remodelaci nepozorovali.

Podpořeno grantem IGA MZ ČR - NR 9400-3.