Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ RADIOFREKVENČNÍ ABLACE FIBRILACE SÍNÍ S VYUŽITÍM MAGNETICKÉ NAVIGACE

L. Šedivá, P. Neužil, J. Petrů, J. Škoda, J. Weichet, J. Balák, K. Holdová, F. Holý, Š. Královec, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační ablace fibrilace síní je v současné době prioritní metodou eliminace této velmi rozšířené arytmie. Vzhledem k velkému počtu nemocných, kteří jsou k nefarmakologické léčbě indikováni existuje neustálá snaha o zjednodušení výkonu, technologický pokrok je orientován na zvýšení úspěšnosti ablace. Radiofrekvenční  katetrizační  izolace plicních žil spolu s dalšími ablačními liniemi realizovanými v levé síni je standardním postupem používaným v terapii fibrilace síní. Uplatnění magnetické navigace umožňuje zvýšení primární úspěšnosti v případech, ve kterých je dosažení eliminace arytmie konvenčním způsobem obtížné.

Metoda: V našem sdělení prezentujeme soubor prvních nemocných, u kterých byla provedena na našem pracovišti RF ablace fibrilace síní – izolace plicních žil a doplňující lineární linie v levé síni pro paroxysmální formu fibrilace síní s pomocí stereotaktické, dálkové navigace. Radiofrekvenční ablace byla prováděna u všech nemocných za podpory elektroanatomického Carto mapování a s integrací na předem provedený  CT obraz srdce. Všechny výkony jsme prováděli s vizualizací pomocí intrakardiálního echa.Všechny prezentované výkony byly provedeny s fyziologickým roztokem chlazeným katetrem.

Výsledky a závěr: V prozatím malém souboru nemocných ukazujeme vysokou primární účinnost této metody, se zkrácením skiaskopického času. Nezaznamenali jsme žádné komplikace. Průměrný čas výkonu se nelišil od času výkonu provedeného standardním manuálním způsobem. V některých případech jsme tuto metodu použili u opakovaných výkonů a prokazujeme dobrou stabilitu katetru v obtížně dostupných místech. Předpokládáme, že čas procedury bude v budoucnu zkrácen v souvislosti s učební křivkou pro danou metodu. Zatím nemáme k disposici dlouhodobé výsledky, vzhledem ke krátké době, po kterou je k disposici ke klinickému použití katetr s chlazeným tipem.