Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZOBRAZENÍ KORONÁRNÍCH TEPEN DYNAMICKÝM OBJEMOVÝM CT

F. Charvát, N. Sokolová, I. Buřič, O. Krahula, T. Belšan (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  demonstrovat zobrazení koronárních tepen pomocí dynamického objemového CT přístroje, diskutovat indikační spektrum k tomuto neinvazivnímu koronarografickému vyšetření.
Metoda:  na pilotním souboru pacientů byla provedena CT koronarografie. Všechna vyšetření proběhla na CT přístroji Aquilion One s 32O řadami detektorů. Přístroj zobrazí anatomické pole o kraniokaudální délce 16 cm při jedné otáčce rentgenky bez pohybu vyšetřovacího stolu. Zobrazení je synchronizováno s EKG křivkou pacienta. Zachováno je velmi vysoké prostorové i časové rozlišení, což umožní 3D zobrazení srdce v reálním čase. Krátký skenovací čas (1s) a pouze jediná otáčka rentgenky v průběhu vyšetření výrazně redukuje radiační zátěž pacienta, zásadně snižuje nároky na množství aplikované iodové kontrastní látky, minimalizuje pohybové artefakty, umožňuje zobrazení dynamické funkce srdce  a zkracuje délku vyšetření. CT koronarografie je jen minimálně invazivní výkon – kontrastní látka je aplikována kanylou do periferní žíly, vyšetření je proto prováděno ambulantně a pacient opouští oddělení 30 minut po ukončení vyšetření.      
Závěr:  zásadními výhodami dynamické objemové CT koronarografie jsou  redukce záření, malý objem kontrastní látky, rychlost vyšetření a neinvazivita. Vysoká kvalita zobrazení připouští možnost CT koronarografie na Aquilion One jako metodu 1. volby v indikovaných případech bolestí na hrudi a onemocnění koronárních tepen. A proto by měla být zvažována v algoritmu akutní medicíny.