Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTKU S HLUBOKOU ŽILNÍ TROMBÓZOU LÉČENOU LOKÁLNÍ TROMBOLÝZOU

K. Hošková, M. Kratochvílová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Žilní trombóza (flebotrombóza) je onemocnění hlubokého žilního systému, které je způsobeno úplným nebo částečným uzávěrem žíly trombem. Příčina vzniku trombózy je multifaktoriální proces. Vliv jednoho samotného faktoru nevede ke vzniku trombózy, je zapotřebí působení alespoň dvou faktorů současně. Průběh onemocnění se liší podle rozsahu trombózy, lokalizace a rychlosti vzniku. Flebotrombóza nese riziko vzniku závažných komplikací. Standardní léčbou akutní hluboké žilní trombózy je antikoagulační terapie, která je podporována kompresivní léčbou a čím dál časnější chůzí, často od prvního dne.  U mladých pacientů je nejvhodnější a nejšetrnější metoda lokální tombolýzy. Výsledek léčby je rychlý a dobře viditelný na stavu pacienta.
Ke své práci jsem si vybrala pacientku s žilní ileofemorální trombózou. Hluboká žilní trombóza je časté onemocnění, jehož výskyt narůstá. Stále častěji je možné se setkávat s tímto onemocněním ve všech lékařských oborech. Riziko trombózy významně stoupá s věkem, může však postihovat i velmi mladé lidi Ráda bych, aby se tato práce vedla k zamyšlení nad problematikou hromadného užívání hormonální antikoncepce. O její škodlivosti se ví v populaci velmi málo. Přitom by stačilo u mladých pacientek s pozitivní rodinou anamnézou jedno krevní vyšetření na trombomarkery.
Má přednáška bude zaměřena na ošetřovatelskou péči, včetně ošetřovatelských diagnóz a bio - psycho - sociální potřeby pacientky.