Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV KRÁTKODOBÉ MAXIMÁLNÍ FYZICKÉ ZÁTĚŽE NA HLADINY BNP U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

J. Krupička, T. Janota, J. Hradec (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Natriuretické peptidy jsou uvolňovány síňovými a komorovými kardiomyocyty působením tlakového a/nebo objemového přetížení srdečního svalu. Existuje mnoho důkazů o vztahu zvýšených plazmatických koncentrací natriuretického peptidu typu B (BNP) a jeho degradačního produktu NTpro-BNP k různým kardiovaskulárním onemocněním, zejména k srdečnímu selhání. Málo údajů je však k dispozici o vlivu fyzické zátěže na hladiny natriuretických peptidů u zdravých jedinců.
Cíl: Zjistit, zda dojde ke změně plazmatických koncentrací BNP u zdravých jedinců v průběhu krátkodobé maximální zátěže nebo po jejím ukončení.
Metody: Do studie bylo zařazeno 15 zdravých jedinců o průměrném věku 31 let (25-48), kteří podstoupili spiroergometrické vyšetření s maximální zátěží. Absolvovaná zátěž byla kvantifikována ve W, Ws, MET a VO2max. Před zátěží, bezprostředně po jejím ukončení, za 1 a 3 hodiny byly odebrány vzorky krve ke stanovení plazmatické koncentrace BNP chemiluminiscenční imunoanalýzou. 
Výsledky: Průměrné hodnoty plazmatické koncentrace BNP před zátěží, bezprostředně po ní a s odstupem 1 a 3 hodin byly 19,4; 30,6; 17,9 a 18,7 pg/ml. Rozdíl mezi plazmatickými hladinami BNP před zátěží a bezprostředně po ní byl statisticky významný (p= 0,0017). Nebyla prokázána závislost mezi vzestupem BNP a věkem, body mass indexem, velikostí zátěže či vykonanou prací. Během vyšetření žádný z probandů neměl klinické ani EKG známky myokardiální ischémie.
Závěr: Krátkodobá maximální zátěž vede u mladých zdravých jedinců k okamžitému krátkodobému vzestupu plazmatické koncentrace BNP. Tento statisticky významný vzestup nedosahuje patologických hodnot a je pravděpodobně podmíněn vyplavením BNP skladovaného v kardiomyocytech, nikoliv syntézou de novo.