Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOTY SPECIFICKÝCH MARKERŮ ISCHÉMIE MYOKARDU PŘI POUŽITÍ BUĎ CHLADOVÉ KRYSTALOIDNÍ NEBO KREVNÍ KARDIOPLEGIE PŘI OPERACÍCH VROZENÝCH SRDEČNÍCH VAD

V. Kučera, I. Kaulerová, J. Kuzinová, P. Vojtovič, V. Chaloupecký, O. Reich, R. Gebauer, T. Tláskal (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem studie bylo objektivizovat ischemické změny myokardu při použití krystaloidní nebo krevní kardioplegie (KP) při operacích cyanotických a necyanotických VSV.

Metoda: Při standardních podmínkách anestézie a mimotělního oběhu (MO) jsme zjišťovali  hladiny specifických markerů ischémie Troponinu I, CKMB mass a laktátu u pacientů rozdělených podle druhu KP na sk. I – krystaloidní a sk.II – krevní. Skupina I zahrnuje podskupinu IA - 29 dětí operovaných pro Fallotovu tetralogi (TOF) a IB - 28 dětí operovaných pro defekt komorového septa (VSD). Skupina II zahrnuje podskupinu IIA - 8 dětí operovaných pro TOF a podskupinu IIB - 5 dětí s VSD. Teplota krystaloidní i krevní kardioplegie byla 5 st. C. U všech pacientů byl odebírán kontrolní vzorek krve před operací a 5 dalších vzorků ve standardních obdobích během operace a v pooperačním období.

Výsledky: U obou skupin pacientů I a II byly zjištěny významně zvýšené hodnoty Troponinu I a CKMB-mass v séru a laktátu v krvi, oproti kontrolnímu vzorku, již 5 min.po reperfúzi myokardu okysličenou krví. Vrchol vzestupu všech sledovaných ischemických markerů byl pozorován v průměru po 90 min.Hodnoty markerů ve všech skupinách postupně klesaly 1. a 2. pooperační den. Mezi skupinami I a II nebyl zjištěn rozdíl v délce MO a aortální svorky (XC), ale byl zjištěn významný rozdíl v maximálních hodnotách Troponinu I (p = 0,038). U CKMB mass byl rozdíl hraniční ( p = 0,050), v hodnotách laktátu byl nevýznamný. U pac. s TOF byl v obou skupinách I + II vzestup hodnot Troponinu I významně vyšší oproti pac. s VSD. Trvání MO bylo však u pac, s TOF též významně delší. Prokázali jsme u celého souboru i v jednotlivých skupinách pacientů významnou závislost hodnot Troponinu I a CKMB-mass na trvání MO a XC.

Práce podpořena VZFNM 00064203