Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABDOMINÁLNÍ ANGINA

R. Kološová, D. Kučera, T. Gistinger, K. Zeman, I. Pavlas (Frýdek-Místek, Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

 Úvod : Abdominální angina je intermitentní postprandiální abdominální bolest způsobená nedostatečností v mesenteriální cirkulaci.  Nejběžnější příčinou je aterosklerosa, kdy oklusivní proces postihuje ústí a několik  proximálních centimetrů tepen. FMD, arteriitidy a jiná neaterosklerotická postižení jsou velmi vzácná. Může se sdružovat s karcinoidem, koarktací aorty či antifosfolipidovým syndromem.Obvykle musí být těsně stenosovány či uzavřeny 2 ze 3 tepen, aby se onemocnění projevilo klinicky.
Popis případu : Prezentujeme kasuistiku 79leté pacientky, diabetičky a hypertoničky po plastice levé renální tepny s implantací stentu v r. 2001,  s asymptomatickým vícečetným postižením intrakraniálních tepen. Od prosince 2007 opakovaně bolesti břicha v závislosti na jídle, pro sono nález cholecystolithiasy a chronické cholecystitidy chirurgem v červnu 2008 indikována k LCHCE. V pooperačním období nadále stupňující se dyspeptické obtíže s váhovým úbytkem  16 kg . V září 2008 přijata k hospitalisaci na interní oddělení nemocnice Frýdek-Místek , vysloveno podezření na abdominální anginu, která verifikována  ultrazvukem - prokázány těsné stenosy truncus coeliacus, AMS i stenotisace AMI. Dále zjištěno vysoké spontánní aPTT při positivitě antifosfolipidových protilátek. Pacientka přeložena na intervenční pracoviště Vítkovické nemocnice Ostrava, kde provedena PTA s implantací stentu do truncus coeliacus a AMS. Po výkonu ústup abdominální bolestí a váhový nárůst pacientky . Indikováno hematologické a rervmatologické vyšetření 

Závěr : Abdominální angina je vzácné onemocnění . Nejčastěji způsobené aterosklerotickým procesem, v diferenciální dg u naší pacientky možno uvažovat i o vaskulitidě. V presentaci podrobněji ukazujeme techniku i možnosti Dopplerovského vyšetření  a presentujeme výsledky intervence.