Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM SYSTÉMU BIOTRONIK HOME MONITORING V ČASNÉ DETEKCI OVERSENSINGU VLNY T U IMPLANTABILNÍCH DEFIBRILÁTORŮ

J. Lipoldová, M. Novák, T. Vykypěl, I. Dvořák (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Oversensing vlny T (TWOS) komorovou elektrodou implantabilního defibrilátoru (ICD) je relativně vzácná, ale významná komplikace. Zdvojená detekce vlastní komorové aktivity (vlna R a T) během jednoho srdečního cyklu vede k neadekvátní detekci komorové tachykardie (KT) nebo fibrilace komor (FK) s neadekvátní terapií nebo při intermitentním výskytu k abnormálnímu prodloužení intervalu RR. Existují specifické programovatelné parametry redukující či eliminující TWOS.
Cíl: Zjistit význam dálkového monitorování pacientů s ICD (Biotronik Home Monitoring, HM) pro časnou detekci TWOS s možností časného přeprogramování. Porovnat efektivitu u monitorovaných a nemonitorovaných pacientů.
Soubor a metody: V období 3/2006-10/2008 bylo na našem pracovišti implantováno 211 ICD. U 60 z nich byl aktivován systém HM s možností přenosu intrakardiálního elektrogramu (IEGM). V retrospektivní studii jsme rozdělili pacienty na monitorované (M-pts) a nemonitorované (nonM-pts) a porovnaly incidenci a závažnost výskytu TWOS. IEGM epizod VT/VF byly dostupné u obou skupin, periodické IEGM bylo odesláno u 43/60 M-pts.
Výsledky: Výskyt TWOS vedoucí k antitachykardické stimulaci nebo výbojům byl zaznamenán u 5/151 nonM-pts (0,011 epizod TWOS na pacienta a rok) a u žádného M-pts. Intermitentní TWOS vedoucí k inhibici stimulace byl zaznamenán díky periodickému IEGM u 2/43 M-pts (0.013 epizod TWOS na pacienta a rok) a u žádného nonM-pts. Ve skupině M-pts byl TWOS eliminován u obou pacientů změnou několika z 15 dostupných parametrů podle doporučení technika výrobce. Ve skupině nonM-pts bylo u 3 pacientů dosaženo eliminace TWOS přeprogramováním, u 2 pacientů byla nutná chirurgická repozice elektrody.
Závěr: HM je schopen informovat lékaře o asymptomatické TWOS díky periodickému IEGM. To umožňuje časné přeprogramování a zabránění neadekvátní terapie.