Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

POHLED ALGEZIOLOGA NA PACIENTA S REFRAKTERNÍ ANGINOU PECTORIS

J. Fricová (Praha)
Type: Presentation - doctors, 18th CSC Annual Congress

  Refrakterní angina pectoris (AP) je chronickým onemocněním, které doprovází bolest a velmi často deprese. Tyto hlavní symptomy významně zhoršují kvalitu života pacienta. Bolest je pacienty opakovaně hodnocena jako bolest nejsilnější intenzity, která na desetistupňové vizuální analogové škále dosahuje během záchvatu hodnoty 8 až 10. Opakovaná a často neléčená může evokovat bolestivou hypersenzitivitu, bolest může být následně chronifikována a rezultovat v chronickou perzistentní bolest. Základem pro stanovení správné diagnózy je kromě běžných vyšetřovacích metod anamnéza, zejména trvání, kvalita a intenzita bolesti, ale také lokalizace a provokační faktory. Nelze také opomenout emocionální vypětí, které provokuje vznik bolesti u AP. Vývoj onemocnění je závislý na psychosociální, fyzické a psychologické adaptaci na chronickou myokardiální ischemii.
Refrakterní AP zůstává zatím podceňovanou diagnózou. Pro tyto pacienty je typické, že léčebné možnosti jsou vyčerpané a pacient je sledován spíše praktický lékařem. Bolest zpravidla není adekvátně léčena ani diagnostikována.
Mezi současné metody léčby bolesti, které můžeme pacientům nabídnout patří především farmakoterapie. U intenzivních a častých bolestivých atak indikujeme opioidní analgetika, často ve formě transdermálních systémů, které jsou pro pacienty vysoce účinnou a komfortní léčbou, kterou můžeme kombinovat s neopioidními nebo adjuvantními analgetiky. K dispozici máme kromě intervenčních postupů zahrnující především blokády sympatiku také miniinvazivní a neinvazivní postupy léčby bolesti.
Vizí do budoucna je převedení léčby pacientů s refrakterní AP z ordinací praktických lékařů, do Center, která zajistí pacientovi multidisciplinární péči.