Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MINIMÁLNÍ MIMOTĚLNÍ OBĚH (MINI-CARDIOPULMONARY BYPASS)

D. Nikitinský, V. Rohn, I. Vykydal, J. Lindner (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Předkládáme naše zkušenosti se systémy minimálního mimotělního oběhu (MMO) při operacích srdce. Hledali jsme systém, který bude střední cestou mezi skladbou a velikostí vnitřního povrchu na jedné straně a bezpečností na straně druhé. Systém, který bude v ideálním případě malý, šetrný, biokompatibilní, přátelský pro uživatele, ale především bezpečný a cenově dostupný.


Metoda
MMO používáme na našem pracovišti od roku 2008. Navazujeme na zkušenosti některých Evropských pracovišť. 
Cílovou skupinou jsou pacienti indikováni ke kardiochirurgické operaci. Tato pak zahrnuje revaskularizaci myokardu, plastiky či náhrady srdečních chlopní. 
První operaci na tomto systému jsme uskutečnili 20.5.2008, k dnešnímu datu jsme operovali 37 pacientů. Pro revaskularizaci myokardu 33, pro plastiku mitrální chlopně 1 a 3 pro náhradu aortální chlopně.
První mini-systém, se kterým jsme získali praktickou zkušenost byl MECC – Minimal ExtraCorporeal Circulation. S krátkou prodlevou jsme pak vyzkoušeli systémy RocSafe, ECC.O a Resting Heart.  Tyto systémy se liší některými technickými parametry a proto každý z nich přinášel něco odlišného či nového.

Závěr
Za celou dobu jsme měli minimum postperfúzních komplikací. Vedení mimotělního oběhu formou mini-bypass považujeme pro pacienta za nesporný benefit. Hlavní výhodou je snížení kontaktu krve s umělými povrchy oxygenátoru a hadic a tím zmenšení aktivace krevních elementů a snížení zánětlivé odpovědi organismu.