Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBOTICKÁ OBSTRUKCE MITRÁLNÍ PROTÉZY V GRAVIDITĚ – KAZUISTIKA

J. Lhotská, J. Lhotský, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Mechanická protéza v těhotenství představuje vysoké riziko pro matku a plod. Důvodem je nebezpečí tromboembolických komplikací a rizika vyplývající z nutnosti trvalé antikoagulační léčby. Při nedostatečné antikoagulační léčbě může vzniknout trombóza chlopenní náhrady. Vede-li tato v těhotenství k závažným hemodynamickým následkům u matky, lze zvolit buď kardiochirurgický výkon nebo trombolýzu. Oba postupy jsou vysoce rizikové pro matku i plod. Trombolýza má riziko krvácení a tromboembolických komplikací, kardiochirurgický výkon hrozí ztrátou a poškozením plodu.
V naší kazuistice šlo o 32 letou těhotnou ženu s anamnézou náhrady mitrální chlopně mechanickou protézou pro její destrukci infekční endokarditidou. Nemocná byla přijata na naši K-JIP pro 4 dny progredující dušnost a den trvající palpitace. Při přijetí byla v 9. týdnu plánované gravidity, pro kterou byla prekoncepčně převedena ošetřujícím kardiologem na LMWH. Při přijetí byla afebrilní, hypotenzní, s nízkou saturací O2 a supraventrikulární tachykardií 135/min. Echokardiograficky (včetně TEE) byla popsána trombotická obstrukce mechanické mitrální náhrady. Bylo zahájeno kontinuální podávání UFH i.v. a komplexní léčba srdečního selhání. Přesto docházelo k dalšímu zhoršení stavu. Druhý den hospitalizace bylo indikováno kardiochirurgické řešení a provedena re-náhrada mechanickou protézou. Pooperační průběh byl bez komplikací a nemocná byla dimitována s vitálním plodem a nastavenou antikoagulační léčbou. O 3 měsíce později bylo těhotenství uměle ukončeno z důvodu vrozené vývojové vady CNS plodu.
Případ dokumentuje úskalí přítomnosti mechanické protézy v těhotenství. Součástí našeho posterového sdělení jsou mj. též zásady správné péče o tyto nemocné, včetně nejčastěji doporučovaného antikoagulační režimu.