Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MECHANICKÉ SRDEČNÍ PODPORY V LÉČBĚ ZÁVAŽNÉ PLICNÍ HYPERTENSE U KANDIDÁTU OTS V IKEM

Z. Dorazilová, I. Málek , I. Netuka, M. Hegarová, J. Pirk, H. Al-Hiti, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Léčba nemocných s chronickým srdečním selháním ( CHSS ) a těžkou plicní hypertensí ( PH ) je závažným medicinským problémem. I přes velké pokroky ve farmakologické léčbě v posledních letech zůstává skupina nemocných, u kterých k ovlivnění PH nedochází a tito nemocní byli v minulosti kontraindikováni (KI) k transplantaci srdce (OTS).
Cíl: Mezi moderní terapeutické postupy patří implantace levostranné mechanické srdeční podpory ( MSP ), kdy dlouhodobý "un-loading" levé komory může u těchto nemocných normalizovat tlaky v plicním řečišti a umožnit tím jejich opětovné zařazení do programu OTS.
Soubor: V období 10/2008 - 10/2009 byla na našem pracovišti ze 14 implantovaných MSP - HeartMate II použita z důvodů závažné PH mechanická podpora elektivně u 4 nemocných, 3 mužů a 1 ženy, ve věku 47-60 let, s diagnozou ICHS (3x) a DKMP, ve funkční klasifikaci NYHA III, jejichž hodnoty tlaků při pravostranné katetrizaci byly KI zařazení, či důvodem k vyřazením z waiting listu (WL) OTS.
Výsledky: Předimplantační průměrné hodnoty pravostranných tlaků poklesly při kontrolní katetrizaci v odstupu 6-ti týdnů, resp. 3 měsíců od implantace MSP statisticky významně: střední TK v AP ze 45 mmHg na průměrnou hodnotu 22 mmHg, transpulmonální gradient (TPG)  z 21 mmHg poklesl na 9 mmHg a plicní vaskulární rezistence (PVR)  z průměrné hodnoty 5,6 W.u. na 1,9 W.u., tedy na hodnoty, umožňující znovuzařazení těchto nemocných na WL k OTS, u 1 nemocné byla již úspěšně provedena nekomplikovaná transplantace srdce. K 31.12.2009 byla průměrná doba sledování těchto nemocných s implantovanou mechanickou srdeční podporou 197 dnů.
Závěr: Mezi moderní terapeutické metody ovlivňující plicní hypertensi patří také mechanické srdeční podpory, které nepředstavují pouze léčbu akutního srdečního selhání, ale v případech selhání farmakoterapie u nemocných s CHSS a závažnou PH se jeví jako léčebná alternativa.