Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VROZENÁ PÍŠTĚL KORONÁRNÍ TEPNY – CO O NÍ VÍME?

H. Jičínská, P. Tax, P. Vít, M. Rigby (Brno, Praha, London, United Kingdom)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Koronární píštěl je vzácná anomálie, která spojuje koronární arterie s některým srdečním oddílem. Koronární píštěle se mohou projevit známkami významného levopravého zkratu nebo známkami ischemie.
Cílem práce bylo zhodnotit významnost zkratu a ischemie u námi diagnostikovaných koronárních píštělí a sledovat osud těchto pacientů.
U šesti pacientů s diagnostikovanou izolovanou koronární píštělí bylo provedeno klinické, echokardiografické, EKG a RTG vyšetření, u čtyř z nich také angiografické vyšetření.
U tří pacientů byla koronární píštěl diagnostikována prenatálně v 18., 21. a 33. týdnu těhotenství, u dalších tří postnatálně. Pravá koronární arterie byla postižena u dvou pacientů, u jednoho se zkratem do pravé síně, u druhého do pravé komory. Levá koronární arterie byla postižena u čtyř pacientů, u jednoho se zkratem do pravé síně, u tří do pravé komory.
U jednoho prenatálně diagnostikovaného pacienta došlo ve třech měsících po narození ke spontánnímu uzávěru píštěle. Echokardiografické známky významného zkratu mělo všech pět zbývajících pacientů, ačkoli dva z nich byli klinicky asymptomatičtí. Známky ischemie na EKG měli dva pacienti.
U jednoho z těchto pěti pacientů byl proveden chirurgický dvojitý podvaz píštěle, u dalších tří katetrizační uzávěr píštěle. U jednoho klinicky asymptomatického pacienta intervence dosud provedena nebyla. Známky hemodynamicky významného zkratu se normalizovaly u všech pacientů po intervenci, upravily se i změny na EKG. Jeden pacient má nevýznamný reziduální zkrat, další má dyskoordinaci pohybu zadní stěny levé komory s dobrou globální funkcí komory.    
Hemodynamický význam koronární píštěle lze spolehlivě zhodnotit prenatálně i postnatálně echokardiograficky. Známky ischemie i při významném zkratu nemusí být přítomny.