Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROZVOJ TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATIE U PACIENTKY S ENDOKRINNĚ AKTIVNÍM TUMOREM NADLEDVINY (FEOCHROMOCYTOM)

I. Havlová, A. Novák, J. Herman, M. Bystroň, T. Zelinka (Chomutov, Ústí nad Labem, Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Tako-tsubo kardiomyopatie je charakterizovaná přechodnou dysfunkcí LK spojená s bolestí na hrudníku, EKG změnami imitující akutní koronární syndrom, pozitivitou kardiomarkerů při nepřítomnosti významného postižení koronárního řečiště, většinou v návaznosti na předchozí stresující událost. Přesná příčina tako-tsubo není zcela jasně vysvětlena, ale pravděpodobně se jedná o prudký vzestup hladiny katecholaminů, který vyvolá myokardiální dysfunkci.
Popis případu: V této kazuistice prezentujeme 47letou pacientku, která byla hospitalizovaná na našem pracovišti s podezřením na akutní koronární syndrom, konečnou diagnozou byla tako-tsubo kardiomyopatie při adrenalin produkujícím tumoru nadledviny (feochromocytom).
Pacientka přijatá na spádové interní odd. se suspekcí na STEMI boční stěny, byla převezena na naše pracoviště k provedení urgentní SKG. Koronární tepny však bez významné stenozy. Výkon komplikován výraznou elevací krevního tlaku a paroxysmy komorové tachykardie (TdP). Při přijetí na koronární jednotku kvalitativní alterace vědomí, bolesti na hrudníku, elevace TK, lehce pozitivní kardiomarkery. ECHO prokazuje těžkou dysfunkci LK s typickou poruchou kinetiky v oblasti hrotu a hyperkinezou bazálních segmentů. Jako vedlejší nález na CT angiogramu patologický útvar v místě pravé nadledviny. Pozitivní hladiny kyseliny vanilmandlové potvrdily diagnozu feochromocytomu. Pacientka byla přeložena k dovyšetření a předoperační přípravě na III. int. kliniku VFN. Laboratorně potvrzena nadprodukce adrenalinu, provedena laparoskopická adrenalektomie s histologickým průkazem feochromocytomu. Po výkonu došlo k normalizaci hladiny katecholaminů, následně i normalizaci funkce LK.
Závěr: Kazuistika poukazuje na diagnozu feochromocytomu jako jednu z možných příčin vzniku tako-tsubo kardiomyopatie a potvrzuje nám úlohu katecholaminů v mechanismu vzniku dysfunkce LK.