Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

GRAVIDITA A LÉČBA INCESANTNÍ NESETRVALÉ KOMOROVÉ TACHYKARDIE Z VÝTOKOVÉHO TRAKTU PRAVÉ KOMORY SRDEČNÍ

K. Zeman, T. Gistinger, I. Pavlas, R. Kološová, V. Talafa (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: idiopatické komorové tachykardie z výtokového traktu pravé komory srdeční patří mezi benigní arytmie vyvolávající většinou pouze palpitace. Mohou být i zcela asymptomatické, ale mohou také vést až k rozvoji posttachykardické kardiomyopatie.

Popis případu: 30 letá žena sledovaná pouze v hematologické ambulanci pro autoimunní trombocytopenickou purpuru byla odeslána k došetření pro zjištění nepravidelného pulzu. Kardiální potíže nebyly a v EKG byly záchyceny četné komorové extrasystoly (KES) z oblasti výtokového traktu pravé komory. Bylo dplněno ECHO srdce kde normální nález. Dle 24 hodinové Holterovské monitorace EKG potvrzeny četné běhy nesetrvalé incesantní komorové tachykardie s tepovou frekvencí kolem 100-120/min. Četnost komorových komplexů byla opakovaně kolem 48%. Pacientka byla konzultována na arytmologickém pracovišti kde proveden pokus o ovlivnění fokusu arytmogenní aktivity radiofrekvenční ablací. Zákrok byl však vzhledem k umístění fokusu v oblasti levého Valsalvova sinu při ústí kmene levé věnčité tepny neúspěšný. Možný další pokus o ovlivění fokusu jinou technologií ( mražením ) pacientka odmítá. Vzhledem k četnosti komorových komplexů a obavy z posttachykardické kardiomyopatie byla vyzkoušena antiarytmika (Propafenon , Sotahexal), které však bez významnějšího efektu. Vzhledem k neúčinnosti farmakoterapie a plánované graviditě byla medikace dále vysazena a byly prováděny opakovaně EKG Holtery a ECHO vyšetření. V dalším průběhu dochází během gravidity překvapivě k postupnému vyhasínání fokusu. Porod i další průběh byl bez komplikací a dle následné dispenzarizace došlo k úplnému vymizení arytmie. Pro velký úspěch léčby je nyní pacientka opět těhotná.

Závěr: v této kasuistice bychom chtěli připomenout, že v běžné denní praxi je mnohdy vhodné držet se hesla „hlavní je neškodit“ či „méně je někdy více“.