Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

17 – LETÁ PRŮCHODNOST NEO-KMENE ACS PROSTŘEDNICTVÍM A. ILIACA INTERNA PO CHIRURGICKÉ KOREKCI ANOMÁLNÍHO ODSTUPU Z A.PULMONALIS

T. Martinča, J. Pirk, J. Peregrin (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Provést dlouhodobou kontrolu průchodnosti neo-kmene ACS po chirurgické korekci vrozené vady anomálního odstupu levé koronární tepny z a.pulmonalis se zaměřením na klinický stav pacientky.
Metodika: 
V roce 1992 jsme na našem pracovišti jako první provedli anatomickou korekci této vady novou metodou prostřednictvím arteria iliaca interna.  Po 17-letech od operace byla pacientka pozvána ke kontrolnímu vyšetření. Bylo provedeno transthorakální ECHO, zátěžová ergometrie a kontrastní angio CT koronárních tepen pro průkaz průchodnosti.
Výsledky:
Z klinického hlediska je pacientka bez obtíží. Po celou dobu nebyla hospitalizována z kardiálních příčiny. TTE ukázalo dobrou funkci LK, bez poruchy kontraktility, s nevýznamnou mitrální regurgitací. Během zátěžové ergometrie nedošlo k výskytu ischemických změn a angio CT vyšetření prokázalo plnou průchodnost nově vytvořeného kmene ACS.
Závěr:
Zvolený způsob byl aplikován na další tři pacientky, které jsou také klinicky v pořádku. Na podkladě těchto zkušeností a s ohledem na důkaz o dlouhodobé průchodnosti, můžeme doporučit tento způsob korekce anomálního odstupu ACS.