Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MOHOU BÝT TROMBY V MORFOLOGICKY I FUNKČNĚ NORMÁLNÍ LEVÉ KOMOŘE?

Z. Vavera, R. Pudil (Hradec Králové)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Uvádíme hned 2 případy záchytu trombu v morfologicky i funkčně normální levé komoře (LK), v jednom případě se systémovou embolizací.

Prvním je případ 39-leté, obézní (BMI 37,5) exkuřačky s rodinnou anamnézou úmrtí otce ve 45 letech na akutní infarkt myokardu. V osobní anamnéze měla jeden spontánní potrat z celkem čtyř těhotenství. Pro recidivující hlubokou žilní trombózu dolních končetin byla od 11/2006 dlouhodobě antikoagulována studijní medikací warfarin/dabigartan, v době poslední gravidity pak enoxaparinem (0,8ml s.c. 1xdenně). Po porodu 4/2009 si antikoagulaci sama vysadila. 7.12.2009 přichází s ischemickým iktem při emboligenním uzávěru a. cerebri media l. dx. Nález byl řešen 3 hodiny od vzniku potíží vazograficky (extrakce trombu, lok. trombolýza, stenting) s regresí neurologického nálezu. Echokardiografie ukazuje hadovitý echogenní útvar velikosti 39x12mm, vycházející z hrotu morfologicky i funkčně normální LK. Útvar byl odstraněn kardiochirurgicky, histologicky šlo o starší fibrinový trombus, místy s vrstvou čerstvého trombu.

Druhá kazuistika se týká 27–letého, jinak zdravého muže vyšetřovaného pro opakované presynkopy. Při echokardiografii a následně MR srdce zjištěn kulovitý útvar velikosti 7mm v hrotu opět zcela normální LK, etiologicky dle MR suspektní myxom. Pro k absenci ložiskových změn na MR mozku nebyla indikace ke kardiochirurgickéhmu výkonu, ani farmakoterapii. Kontrolní UZ i MR srdce za 6 měsíců bylo již bez záchytu popisovaného útvaru, při negativní enamnéze systémových embolizací. Vzhledem k vymizení nálezu v čase uvažováno etiologicky spíše o trombu. Nasazena antikoagulační léčba, při které je nemocný v dalším sledování zcela bez obtíží a bez nového záchytu patologických intrakardiálních útvarů.

Ve sdělení diskutujeme další vyšetření a možné příčiny vzniku trombu v intaktní levé komoře. Součástí je obrazová dokumentace.