Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

POUŽITÍ INTRAAORTÁLNÍ BALONKOVÉ KONTRAPULSACE U KATETRIZAČNÍ REVASKULARIZACE NA NAŠEM PRACOVIŠTI

M. Čech, D. Redl, L. Halamková, J. Pešek (Plzeň)
Topic: Interventional cardiology
Type: Presentation - nurses, 18th CSC Annual Congress

Úvod: Intraaortální balonková kontrapulsace (IABK) je nejjednodušší metoda mechanické podpory oběhu během perkutánní koronární intervence (PCI). Podstatou IABK je inflace balonku v sestupné aortě během diastoly, čímž se zajistí zlepšení průtoku krve koronárními tepnami a mozkovým řečištěm. IABK je během PCI nejčastěji využívána u pacientů v kardiogenním šoku či elektivně u rizikových PCI.
Soubor a metodika: Registr PCI
Výsledky: Za poslední dva roky, tj. od 1.1.2008 do 31.12.2009 byla IABK použita u 40 PCI, které byly provedeny u 36 pacientů. Nejčastěji byla IABK použita u pacientů s diagnózou akutního infarktu myokardu s ST-elevacemi, celkem 20x. Druhou nejčastější diagnózou byl infarkt myokardu bez ST-elevací, v akutním i subakutním období. 26x byla IABK zavedena urgentně u pacientů s probíhající ischemií myokardu, v ostatních případech se v naprosté většině případů jednalo o elektivně prováděnou revaskularizaci s plánovaným zavedením této oběhové podpory. Během hospitalizace zemřelo celkem 14 pacientů, z toho ve 13 případech se jednalo o pacienty s urgentním zavedením IABK. Nejčastější příčinou úmrtí byl kardiogenní šok - u 7 pacientů, v kombinaci se septickým šokem u dalších 2 pacientů.
Závěr: Použití IABK během PCI je na našem pracovišti běžně používanou metodou, s výsledky odpovídajícími literárním údajům.