Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POROVNÁNÍ KLINICKÉHO DOPADU CÉVNÍCH MOZKOVÝCH PŘÍHOD U PACIENTŮ PO OKLUSI OUŠKA LEVÉ SÍNĚ OPROTI PACIENTŮM LÉČENÝCH ANTIKOAGULACÍ.

P. Hála, M. Kovář, V. Lekešová, J. Petrů, M. Funasako, T. Mráz, M. Prokopová, L. Šedivá, V. Reddy, P. Neužil (Praha, New York)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Ischemické cevní mozkové příhody (CMP) představují nejzávažnější komplikaci pacientů s fibrilací síní a jejich klinický dopad je ovlivněn i současnou antikoagulační léčbou, která zvyšuje riziko hemoragické transformace. Možnost vysazení antikoagulační léčby po katetrizační oklusi ouška levé síně by proto mohla závažnost CMP snížit. 

V retrospektivní analýze byla hodnocena závažnost ischemických CMP proběhlých u pacientů po katetrizační okluzi ouška levé síně a u pacientů léčených přímými antikoagulancii (DOAC), kteří prodělali ischemickou CMP ve stejném časovém období. Primárním cílem bylo hodnocení podle modifikované Rankinovy škály (mRS) v době příjmu, propuštění a při kontrole 3 měsíce po ischemické příhodě. 

Pacienti s CMP po oklusi ouška (n = 11) byli v porovnání s pacienty s léčbou DOAC (n = 51) nevýznamně mladší (76 vs. 78 let), měli srovnatelné CHA2DS2VASc (4,3), ale významně vyšší HASBLED skóre (2,2 vs. 1,5; P < 0,01).
Závažnost akutní CMP se mezi skupinami nelišila v době prvního kontaktu ani při dimisi, ale s odstupem 3 měsíců byla průměrně nižší u pacientů s implantovaným okluderem ouška levé síně než u antikoagulovaných pacientů (průměrné mRS 1,7 vs. 2,3). 

Z těchto výsledků lze usuzovat, že ischemická CMP u pacientů s fibrilací síní má méně často neurologicky závažný nebo fatální dopad u pacientů po oklusi ouška levé síně v porovnání s léčbou přímými antikoagulancii.