Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ TELEMEDICÍNSKÉHO SLEDOVÁNÍ U PACIENTŮ SE SYNDROMEM SPÁNKOVÉ APNOE A SRDEČNÍMI ARYTMIEMI - CASE

M. Paličková Mikolášová, K. Kubišová, I. Ranič, J. Hečko (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod a cíl:
Spánková apnoe (OSA) je charakterizována zástavou nebo omezením dýchání ve spánku, s opakováním alespoň 5x za hodinu trvajících alespoň 10 sekund. Nejčastější formou je obstrukční spánková apnoe (OSA). Pacienti s těžkou OSA mají zvýšené riziko srdečních arytmií. Telemedicína nabízí nový přístup ke sledování a léčbě pacientů s OSA, zejména prostřednictvím vzdáleného monitorování a titrace CPAP přístrojů.

Metodika a výsledky:
Představujeme případ 42letého pacienta s bradyarytmiemi, který byl úspěšně léčen pomocí CPAP terapie. Během hospitalizace byla provedena limitovaná polygrafie, která odhalila těžkou OSA s AHI až 84/hod. Pacient byl titrován na CPAP, přičemž telemetricky monitorovali EKG. Pozitivní efekt CPAP terapie byl potvrzen jak během hospitalizace, tak i po propuštění pacienta.

Závěr:
Výsledky naznačují, že telemedicína a správně nastavená CPAP terapie mohou být účinnými nástroji při léčbě pacientů se syndromem spánkové apnoe a srdečními arytmiemi. Tato metoda umožňuje nejen efektivní monitorování, ale také eliminaci dysfunkce SA uzlu a zlepšení celkové kvality života pacienta.

Reference:
[1] NEVŠÍMALOVÁ, Soňa a Karel ŠONKA. Poruchy spánku a bdění. Praha: Galén, (2020) ISBN 9788074924781.
[2] LUDKA, Ondřej Poruchy dýchání ve spánku a kardiovaskulární onemocnění. In Jan Vojáček, Jifi Kettner, Jaroslav Dušek. Klinická kardiologie. Praha: Maxdort 2022. s. 1156-1177. 5. vydání, ISBN 978-80-7345-744-0.