Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTERAKCE VLN T A U A JEJICH VLIV NA QT INTERVAL

J. Řehoř, D. Pospíšil, M. Míková, T. Novotný, P. Kala, M. Malík (Brno, London, United Kingdom)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod

Superpozice vln T a U je fenomén, který může být pozorován v různých situacích, např. vlivem léčiv nebo u syndromu dlouhého QT intervalu (LQTS), či Andersen-Tawil syndromu.

Je-li fúze T a U vln výrazná, může být obtížné jejich rozlišení. Superpozice T a U vlny může být totiž chápána jako deformovaná T vlna, což může mít značný vliv na správné určení QT intervalu. Na našem pracovišti byl vyvinut software s grafickým uživatelským rozhraním (GUI) pro modelaci superpozice T a U vlny a pro znázornění vzájemných interakcí.

Metodika

Software byl vytvořen pomocí programovacího jazyka Python ve vývojovém prostředí Spyder. Bylo využito nativních vzorků EKG signálu, obsahující potenciální TU komplex. Pomocí statistické analýzy byl proveden odhad T a U vlny. Pro určení konců vlny T a TU komplexu bylo použito metody tečen a prahování. Následně byla vypočítána hodnota delta rozdílem polohy odhadnutého konce vlny T a konce superpoziční T-U vlny.

Výsledky

Software umožňuje definovat řadu vstupních parametrů (pozici Q kmitu, začátek a konec TU komplexu aj.). Po zadání potřebných vstupů pracuje program automaticky.

Závěr

Vyvinutý software poskytuje náhled, jak vlna U může ovlivnit určení konce vlny T, jehož nesprávná interpretace může vést k unáhleným závěrům ve stanovení QT intervalu se všemi konsekvencemi.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)