Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROJEVY INFRAKCE PRAVOKOMOROVÉ ELEKTRODY U PACIENTŮ S DÁLKOVOU MONITORACÍ - KAZUISTIKA

M. Míková, D. Pospíšil, M. Sepši, B. Farkasová, J. Řehoř, T. Novotný, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Dálková monitorace (DM) v dnešní době představuje velký pokrok v péči o pacienty s implantovanými CIEDs (Cardiac implantable devices). Informace získané dálkovou monitorací je možné využít k včasné diagnostice klinicky významných událostí a k rychlejšímu plánování jejich řešení. Jedním z problémů může být infrakce elektrody, která se většinou projeví náhlou změnou stimulačních parametrů a artefakty v iEGM signálu. Výjimečně nejsou tyto změny včas detekované ani pomocí DM, což může vést k fatálním následkům (neadekvátní terapie výboji, neúčinná stimulace).

Soubor a metodika: 42letý muž s dvoudutinovým PM byl převezen na nízkoprahový urgentní příjem pro synkopu a kolaps. Na EKG byl popsán SR s intermitentní komorovou stimulací. Po důkladném přezkoumání DM došlo v předchozích dnech k nárůstu KES a NSKT. Jednalo se však o artefakty z již narušené elektrody. V druhém případě byl 75letý muž s implantovaným CRT-D přivezen rychlou záchrannou službou pro recidivující neadekvátní výboje. Při zpětné kontrole přístroj dlouhodobě zaznamenával krátké RR intervaly způsobené artefakty narušené elektrody. Výstražný alert byl však zaslán, až když přístroj zhodnotil tyto artefakty jako setrvalou VF vedoucí k recidivujícím výbojům. Ve třetím případě byla u 66letého pacienta s implantovaným CRT-D zjištěna infrakce levokomorové elektrody. Díky DM bylo možné sledovat parametry na pravokomorové elektrodě, které po 8 měsících taktéž nasvědčovali o infrakci. Všichni pacienti podstoupili reimplantaci přístroje a zavedení nové komorové elektrody.

Závěr: Dálková monitorace je skvělým nástrojem k včasnému zachycení klinicky významných událostí u pacientů s CIEDs. Infrakci elektrody není vždy jednoduché včas zachytit. Na naší straně je tedy důležité vhodně optimalizovat systém kontroly zasílaných zpráv z monitorace.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)