Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEMOCNIČNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM JAKO NÁSTROJ PRO SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ S RIZIKEM MALFUNKCE SRDEČNÍCH IMPLANTABILNÍCH PŘÍSTROJŮ

D. Kukhta, L. Nečasová, M. Segeťová , S. Vogeltanzová  (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod

Využití srdečních implantabilních přístrojů (CIED) v terapii poruch srdečního rytmu v posledních letech narůstá. Navzdory významnému technologickému pokroku se vyskytují u CIED závady, které mohou vést k ohrožení života nositele. Výrobci CIED pak informují implantační centra formou naléhavého bezpečnostního upozornění.

Metodika

V roce 2023 jsme v rámci nemocničního informačního systému (NIS) zahájili strukturované sledování pacientů s implantovanými CIED s potenciálním rizikem malfunkce přístroje. Na našem pracovišti byli pacienti rozděleni do 8 skupin, podle typu poruchy a výrobce CIED. Naléhavá bezpečnostní upozornění, která naše pracoviště obdrželo, lze rozdělit na softwarová a hardwarová. V případě softwarového naléhavého bezpečnostního upozornění se jedná o poruchu, kterou lze odstranit úpravou programace přístroje nebo upgradem software CIED/programerů. U hardwarových poruch se jedná o výrobní chybu při zpracování baterie nebo dalších součásti CIED (header, case), což ve výsledku může vést ke ztrátě stimulace, náhlému poklesu životnosti baterie, přepnutí do záložního režimu atd. Základním cílem bylo nalézt a sledovat rizikové pacienty v souladu s doporučením výrobce. Zejména pak identifikovat pacienty závislé na stimulaci (AV blokáda vyššího stupně, nemoc chorého sinu), nebo v případě implantabilních kardioverter-defibrilátorů (ICD) pacienty implantované v sekundární prevenci náhlé srdeční smrti, po ablaci komorových arytmií nebo s maligní komorovou arytmií v paměti ICD. Dle doporučení výrobce u části rizikových pacientů byla provedena preventivní nebo pohotová výměna CIED, část byla vybavena jednotkou dálkové monitorace a u ostatních pacientů jsou dodržovány kratší intervaly mezi kontrolami.

Závěr

Nemocniční informační systém se může stát významným nástrojem pro management pacientů s implantovanými CIED s potenciálním rizikem malfunkce.