Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S KATETROVOU ABLACÍ FIBRILACE SÍNÍ PULZNÍM POLEM S OMEZENÝM POUŽITÍM SKIASKOPIE BEZ PODPORY 3D MAPOVACÍHO SYSTÉMU (ZEROFLUORO A LOWFLUORO ABLACE).

F. Lehar, M. Černošek, V. Bulková, L. Rybka, M. Funasako, M. Bartlová, O. Toman, P. Kala, M. Fiala (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Katetrizační ablace fibrilace síní (FS) se obvykle provádí pod skiaskopickým kontrolou s podporou 3D navigačních systémů a intrakardiálního ultrazvuku (ICE). Nová technologie ablace pomocí pulzního pole přináší výrazné výhody v léčbě FS, v případě nejpoužívanějšího systému většinou za cenu absence navigačního systému. Cílem naší práce bylo retrospektivně zhodnotit proveditelnost a bezpečnost ablace systémem pulzního pole (PFA) Farapulse za kontroly ICE bez podpory skiaskopie nebo s použitím minimálních dávek radiačního záření.
Soubor a metodika: Do sledování bylo zařazeno celkem 117 konsekutivních pacientů podstupujících v roce 2023 PFA jedním operatérem pro paroxysmální (n=46) a perzistentní (n=71) FS, u všech výkonů byl dodržován princip ALARA. Výkony byly provedeny v celkové anestezii a standardně byl použit Farawave katetr, katetr do koronárního sinu a ICE.
Výsledky: PFA paroxysmální FS byla provedena bez použití skiaskopie ve 26%, ve 22% do 1 min skiaskopie (průměr 50sec, dávka 125 µGy.m2), v 52% bylo použití skiaskopie nad 1 min (průměr 2min 56sec, dávka 320 µGy.m2), průměrná délka výkonů v jednotlivých skupinách byla 41 min, 42min a 50min. Výrazně se nelišil počet aplikací PF v jednotlivých skupinách – 56, 51 a 62. V případě PFA perzistující FS bylo omezené množství skiaskopie (<2min) použito u 25% (délka výkonu 65min, čas skiaskopie 1min 24 sec, radiační dávka 229 µGy.m2, počet aplikace PFA 101), u 75% pacientů byl použití skiaskopie >2min (74min, 5min 16sec, 968 µGy.m2, 116). V žádné skupině nebyly pozorovány akutní komplikace, u všech pacientů bylo dosaženo akutního úspěchu výkonu.
Závěr: Naše první zkušenosti ukazují proveditelnost a bezpečnost PFA fibrilace síní bez nutnosti použití skiaskopie nebo s podporou zcela minimálního času skiaskopie u 48% pacientů podstupujících ablaci pro paroxysmální FS a u 25% v případě perzistující FS.