Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POINT OF CARE ECHOKARDIOGRAFIE PROVÁDĚNÁ NEKARDIOLOGEM

M. Jakl, P. Grenar, K. Mědílek, J. Nový, R. Pudil (Hradec Králové)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Vymezení pojmů
Point of care echokardiografie (POCE) je ultrazvukové vyšetření srdce u lůžka pacienta, které je provedeno, interpretováno a začleněno do terapeutického procesu přímo ošetřujícím lékařem. Dle rozsahu a cíle vyšetření rozeznáváme ultrazvukem doplněné fyzikální vyšetření; cílené POCE; a POCE u kriticky nemocných.

Point of care echokardiografie v současné medicíně
V současné době celosvětově rychle roste počet POCE vyšetření zejména v urgentní medicíně, intenzivní péči a ve všeobecném vnitřním lékařství. Objevují se práce o přínosu POCE nelékařským personálem ke screeningu závažných onemocnění. Překotné zavádění POCE a dalších ultrazvukových metod bylo důvodem k varování ze strany Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations a apelu mnoha mezinárodních i národních odborných společností k zahájení standardizace a řízeného vzdělávání v POCE. V České republice, podobně jako ve většině dalších zemí je ale nyní standardizace a vzdělávání v POCE nekardiology zcela nedostačující.

Přínos point of care echokardiografie
Důkazy o přínosu point of care echokardiografie se objevují teprve krátce. Dle našich informací žádná prospektivní studie dosud neprokázala přínos POCE na prognózu pacientů. Přínos POCE spočívá ve zkrácení doby ošetřování akutních pacientů (Grenar et al, Huang et al., Sağlam et al). Očekávané zkrácení urgentního ošetření pacienta s akutní bolestí na hrudi je cca 1,5 hod. Dalším přínosem POCE je zpřesnění pracovní diagnózy u pacientů s akutní bolestí na hrudi (Grenar et al.).

Shrnutí
POCE prováděné nekardiology je perspektivní metoda s potenciálem významně zefektivnit systém péče o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním. Pro úspěšné zavedení POCE do rutinní praxe je nezbytné vytvořit kvalitní systém vzdělávání a standardizace.