Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBĚHOVÁ ZÁSTAVA JAKO NEOBVYKLÁ KLINICKÁ MANIFESTACE S TAVI SPOJENÉ POZDNÍ DISEKCE AORTY TYPU A

J. Naar, D. Vondráková, A. Krüger, M. Janotka, I. Zemanová, M. Syrůček, P. Neužil, P. Ošťádal (Praha, Praha 5)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod:
Počet katetrizačních náhrad aortální chlopně (TAVI) celosvětově setrvale lineárně narůstá. Metoda se navíc rozšiřuje do nižší věkové populace, s nižším operačním rizikem a předpokládanou delší dobou dožití. Celosvětově byly popsány sporadické případy pozdní disekce aorty typu A v příčinné souvislosti s dříve implantovanou TAVI chlopní, a to jak u samoexpandibilní, tak u balónem expandované chlopně. Pozdní disekce aorty se u těchto pacientů klinicky manifestovala jako akutní aortální syndrom.

Popis případu:
Prezentujeme případ 76letého muže, který prodělal refrakterní nemocniční oběhovou zástavu s nedefibrilovatelným vstupním rytmem, jejíž příčinou byla obstrukce průtoku koronárními tepnami způsobená disekcí aorty typu A (obr. 1), s lokalizací entry disekce v bezprostřední blízkosti aortální náhrady podle sekčního nálezu (obr. 2). Přes rozšíření kardiopulmonální resuscitace na extrakorporální pacient zemřel. K aortální disekci došlo rok po transfemorální implantaci balónem expandované chlopně Edwards SAPIEN 3 29 mm.

Závěr:
Pozdní, s TAVI spojená disekce hrudní aorty typu A představuje vzácnou život ohrožující komplikaci s rozličnou klinickou manifestací. Vzhledem k raritnosti této komplikace nejsou rizikové faktory dobře definovány a diferenciální diagnostika může být obtížná. S nárůstem příjemců TAVI chlopní můžeme čelit této komplikaci v budoucnu častěji.