Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝVOJ KOMPLEXNÍHO PROSTŘEDÍ PRO POUŽITÍ HRUDNÍHO PÁSU JAKO DLOUHODOBÉHO EKG ZÁZNAMNÍKU S AUTOMATICKOU ANALÝZOU SRDEČNÍHO RYTMU POMOCÍ UMĚLÉ INTELIGENCE

T. Skála, D. Klimeš, Z. Švůb, M. Vicha, J. Vacha, M. Táborský (Olomouc, Zlín)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Aktuálně používané metody monitorace EKG buď nejsou dostupné kdykoliv a kdekoliv vždy v době potřeby nebo nedokáží zajistit akvizici dlouhodobých záznamů EKG i při jakékoliv činnosti pacienta.

Soubor a metodika: Jako zařízení pro dlouhodobou monitoraci EKG pacientem byl zvolen hrudní pás s EKG senzorem Polar H10. Vývoj použitelného produktu zahrnoval vývoj software pro komunikaci pásu s telefonem pacienta pro prostředí iOS i Android, cloudové prostředí pro uložení a analýzu šifrovaných a anonymizovaných EKG záznamů, de novo vytvořenou umělou inteligenci (AI) pro komplexní analýzu EKG signálu s eliminací artefaktů, anotací všech QRS komplexů a stanovení přítomnosti arytmie.

Výsledky: Do 1/2024 bylo do projektu zařazeno 622 pacientů z kardiologických ambulancí v ČR. Celkem bylo provedeno přes 55 tisíc individuálních měření EKG (přes 300 milionů anotovaných úderů srdce), u 133 pacientů (21,4 %) byla AI z EKG z hrudního pásu nalezena a kardiologem potvrzena fibrilace síní. Současně vyvinutá AI detekuje přítomnost supraventrikulární a komorové tachykardie, bradykardie a kvantifikuje supraventrikulární a komorovou extrasystolii.

Závěr: EKG z běžně dostupného nositelného zařízení je v reálné praxi použitelné pro záchyt nejdůležitějších forem poruch srdečního rytmu. Díky neustálé dostupnosti dlouhodobé monitorace EKG při jakékoliv činnosti v průběhu celého roku lze hrudní pás použít jako praktický nástroj k dlouhodobému sledování srdečního rytmu pacientů. Vývoj takového produktu je komplexní záležitostí zahrnující vývoj software, umělé inteligence i certifikaci jako zdravotnického prostředku.