Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABLACE FIBRILACE SÍNÍ PULZNÍM POLEM U PACIENTŮ PO OSMÉM DECENIU - ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

B. Chudiak, L. Šedivá, J. Petrů, M. Chovanec, J. Škoda, P. Hála, M. Janotka, M. Funasako, M. Tousek, P. Neužil (Praha, Osaka, Japan)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Prezentace souboru nemocných starších 80let, u kterých jsme v našem centru provedli katetrizační ablaci fibrilace síní metodou pulzního pole v průběhu posledních 2 let

Soubor a metodika:
Jednalo se celkově o 66 pacientů ve sledovaném období. Ablace byla provedena jak u nemocných s paroxysmální fibrilací síní, tak i perzistentní nebo dokonce dlouhodobě perzistentí formy arytmie.
Všichni pacienti byly ve věku víc než 80 let, u čtyřech nemocných jsme výkon provedli po 90. roku života a nejstarší ošetřený pacient měl 96 let přičemž u většiny se jednalo o první ablaci pro fibrilaci síní.
Ve všech případech byla použita metoda pulzního pole a výkon byl prováděn dle běžné praxe s ohledem na délku trvání arytmie u jednotlivých pacientů respektive efektu předchozích zákroků.
Průměrná délka trvání výkonu byla 67 min, nejkratší ablace trvala jen cca 20 min, fluoroskopický čas se pohyboval kolem 6 min a BMI pacientů dosahovalo hodnoty 30∓5.
Follow-up po výkonu trval 24 měsíců, byl prováděn formou klinických kontrol s využitím rozličných metod EKG monitorace (ILR, holter ekg, dlouhodobé záznamníky).

Výsledky: Shrnutí dat získaných z 2 letého sledování bude součástí přednášky.

Závěr: Na souboru pacientů z našeho centra jsme demonstrovali efektivitu a bezpečnost prováděné ablace fibrilace síní metodou pulzního pole u nemocných v pokročilém seniorském věku.