Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROSSOVA OPERACE JAKO ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ AORTÁLNÍ VADY U MLADÉHO PACIENTA

Š. Kuchtová (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Rossova operace byla poprvé provedena v roce 1967 britským průkopníkem kardiochirurgie Donaldem Rossem. Principem tzv. Rossovy operace je náhrada postižené aortální chlopně pacientovou vlastní plicnicovou chlopní (pulmonálním autograftem). Pulmonální chlopeň je následně nahrazena alograftem – tedy chlopní od zemřelého dárce. Jedná se o technicky velmi náročnou operaci, která má vyšší mortalitu než izolovaná náhrada aortální chlopně mechanickou či biologickou protézou. Z těchto důvodů se Rossova operace za 56 let své existence masově nerozšířila a zůstává stále tak trochu kontroverzním a unikátním výkonem, který provádí jen ti nejzkušenější kardiochirurgové.
I přes svá rizika má ale Rossova operace také své nesporné výhody, které potvrzují i data z randomizovaných studií. Zejména pro mladé aktivní pacienty je tato operace zajímavou alternativou k náhradě aortální chlopně mechanickou protézou, u které je vyžadována doživotní antikoagulace a rizika s tím spojená. Implantace umělé chlopně má také prokazatelně vyšší riziko reoperace a infekční endokarditidy.
V prosinci 2023 byla Rossova operace u dospělého pacienta poprvé provedena na Klinice kardiovaskulární chirurgie ve FN Motol a Motolská nemocnice se tak zařadila mezi zhruba 30 evropských center, kde se tato operace provádí.
Obsahem sdělení je shrnutí výhod i nevýhod Rossovy operace a také kazuistika mladého muže s kombinovanou aortální vadou, kterému byl tento unikátní zákrok poprvé proveden ve FN Motol.