Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

COMPLIANCE PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ UŽÍVAJÍCÍCH NOAC - VÝSLEDKY PRŮZKUMU

P. Búřilová, J. Búřil, M. Haršány, K. Dufková, M. Šenkyříková, D. Dolanová, M. Táborský, A. Pokorná (Brno - Bohunice, Brno, Olomouc)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: U pacientů s fibrilací síní užívajících nová perorální antikoagulancia je nezbytné kontinuální užívání léků. Vyšší věk a polymorbidita mohou ovlivnit compliance související s antikoagulační léčbou.

Metodika: Observační kohortová studie (STROBE) hodnotící compliance pacientů užívajících NOAC s vybranými kardiovaskulárními diagnózami a dalšími komorbiditami. Dotazníkový průzkum ve vybraných kardiologických a neurologických ambulancích v období od dubna do května 2023.

Výsledky: Pacienti splňující kritéria studie byli osloveni ošetřujícím lékařem k zařazení do studie (N=4 kardiologická a N=1 neurologická ambulance). Zařazeno do studie bylo celkem 274 pacientů (146 žen, 128 mužů) s hlavní diagnózou fibrilace síní a alespoň jednou potvrzenou vedlejší diagnózou srdečního infarktu, mozkového infarktu, tranzitorní mozkové ischemické ataky (TIA), obezity, arteriální hypertenze nebo diabetes mellitus. Statistická analýza potvrdila, že pacienti s anamnézou mozkové příhody nebo TIA měli vyšší počet pravidelných kontrolních návštěv (jednou za tři měsíce) (p = 0,002492). Analýza dat dále prokázala, že pacienti, kteří byli léčeni kratší dobu, měli tendenci k častějším pravidelným kontrolním návštěvám (délka léčby do 3 měsíců/průměrná kontrola 1,7krát; 3-5 měsíců/0,9krát; 6-12 měsíců/0,7krát). U jednoho pacienta (55 let) s paroxyzmální fibrilací síní a diagnózou TIA, který deklaroval nepravidelnost užívání NOAC po dobu 3-5 měsíců léčby, byla zjištěna recidiva TIA.

Závěr: Ve sledovaném souboru byla zjištěna vysoká zátěž dalšími komorbiditami spolu s nedostatečnou deklarací pravidelnosti užívání medikace NOAC a z toho plynoucích rizik. Vzhledem k narůstajícímu počtu předepsaných NOAC je nezbytná vhodná edukace pacientů, zejména u starších pacientů s vysokým rizikem cévní mozkové příhody a budou připraveny laická doporučení pro širokou veřejnost.