Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE SESTER V RÁMCI MULTISDICIPLINÁRNÍ PÉČE O PACIENTY V CENTRU SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

M. Křečková, I. Svobodová (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Chronické srdeční selhání je jedním z nejpalčivějších problémů současné kardiologie, jeho incidence stoupá nejen díky moderní péči o pacienty s akutním infarktem myokardu a dalším často velmi invazivním zákrokům, ale i s narůstající délkou života a častými přidruženými onemocněními. K zajištění péče o tyto často velmi komplikované pacienty bylo na II. interní klinice kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN Praha vytvořeno v roce 2011 centrum dispenzarizující pacienty s těžkými formami srdečního selhání různé etiologie. Cílem je nabídnout komplexní kardiologickou péči využitím nejmodernějších terapeutických postupů, na které významně se podílí i speciálně vyškolené sestry.

Cílem sdělení je představit činnost ambulance a možnosti zapojení vyškolených sester do práce ve vysoce specializovaném centru v rámci multidisciplinárního týmu pečujícího o tyto pacienty.

Tato komplexní péče zahrnuje ambulantní kontroly a léčbu akutních dekompenzací s využitím denního stacionáře s možností parenterální aplikace léků, asistence u jednoduchých invazivních výkonů, edukace pacientů vyškolenými sestrami, nutriční a rehabilitační péči. Dále poskytujeme psychologickou podporu nejen pacientům, ale i jejich příbuzným, v případě potřeby i sociální podporu nebo podporu paliativního týmu u pacientů v terminálních fázích srdečního selhání. Provádíme rovněž telefonické kontroly sestrou a je připraven i program telemedicínských kontrol. Tento multidisciplinární přístup vede ke zlepšení péče o pacienty s chronickým srdečním selháním, pro které je často návrat do běžného života po hospitalizaci velmi náročný.
Důraz je kladen na vyškolení sester, které absolvují kurzy srdečního selhání s teoretickou přípravou a pro praktickou výuku využíváme  prostory našeho stacionáře a nově Simulační centrum 1. LF UK v nácviku akutních situací. V přípravě je vzdělávací akreditovaný kurz.