Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ FOSFOMYCINU V LÉČBĚ INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY

A. Myjavec, P. Paterová, Z. Turek, J. Stříteská, J. Samek (Hradec Králové)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Infekční endokarditida (IE) je vysoce závažné onemocnění zatížené vysokou mortalitou a morbiditou postižených pacientů i v éře antibiotik a kardiochirurgie. Odhadovaná incidence onemocnění v roce 2019 byla 13,8 případů na 100000 obyvatel, onemocnění bylo celosvětově příčinou 66 300 úmrtí. Antibiotika spolu s kardiochirurgií představují základní pilíře léčby onemocnění. V roce 2023 byly publikovány nové guidelines Evropské kardiologické společnosti pro léčbu IE, které přinášejí do léčebných schémat nová antibiotika a jejich kombinace. Jedním z těchto nových antibiotik je fosfomycin, který lze využít v léčbě stafylokokových endokarditid (MSSA i MRSA) a v léčbě endokarditid způsobených enterokoky.
Fosfomycin je znám již od roku 1969, v klinické praxi se však jedná o relativně nové antibiotikum, které je v ČR k dispozici pouze několik let. Patří mezi záložní ATB s účinkem na buněčnou stěnu bakterií s velmi širokým spektrem účinku proti infekcím způsobeným grampozitivními i gramnegativními patogeny včetně mulitrezistentních bakterií. Toto ATB je registrováno v intravenózní formě pro léčbu mnoha závažných infekcí včetně infekční endokarditidy.
Hlavní výhodou tohoto ATB je kromě širokého spektra velmi malá molekulová hmotnost, která umožňuje dobrý průnik do tkání a tělesných tekutin včetně mozkomíšního moku, oka a srdečních chlopní. Jeho významnou nevýhodou je však častý vznik rezistence intra terapiam, která je většinou způsobena selekcí rezistentních mutant. Proto se fosfomycin používá vždy v kombinaci s dalšími ATB, které vznik rezistence oddalují.
V přednášce jsou prezentovány možnosti využití fosfomycinu v terapii infekční endokarditidy a zkušenosti autorů s jeho klinickým používáním v léčbě tohoto onemocnění.