Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÝ REGISTR CTO PCI V PARDUBICÍCH - MORTALITNÍ DATA

V. Novotný, A. Král, I. Varvařovský, T. Lazarák, M. Plíva, J. Matějka (Pardubice)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl
Aktualizace výsledků nejstaršího českého registru dedikovaného programu rekanalizací chronických totálníchuzávěrů (CTO) s hodnocením indikací, úspěšnosti a technického provedení výkonů. Nově s doplněním mortalitních údajů z dlouhodobého sledování ve spolupráci s ÚZIS ČR.

Soubor a Metodika
Dedikovaný program CTO PCI na našem pracovišti funguje od září 2016, od počátku je veden prospektivníregistr výkonů. Celkem jsme ve sledovaném období provedli 382 CTO PCI.

Výsledky
Úspěšnost CTO PCI od zahájení registru je 85,3%, úspěšnost při započtení opakovaných výkonů je 89,0%. Z hlediska obtížnosti nálezů je průměrné JCTO skóre 2,2. Zastoupení retrográdního přístupu činí 28,3%, průměrná dobavýkonu je 1:40h, fluoro time 35,7min, množství kontrastní látky 252ml, počet implantovaných stentů na výkon je 2,3. Výskyt veškerých komplikací v našem souboru činí 8,9%, závažných komplikací bylo 4,5%.
Nově bude registr propojen s mortalitními daty ve spolupráci s ÚZIS ČR, tato data budou k dispozici v průběhu několika týdnů a budou součástí prezentovaných dat. Prezentujeme některé nové trendy v oblasti CTO PCI a CHIP výkonů jako např. elektivní vysoce rizikové výkony s využitím hemodynamických podpor a vyššího zastoupení léčby pomocí "drug-coated" balonků.

Závěr
Aktualizací dat našeho dlouhodobého souboru demonstrujeme rozvoj programu CTO PCI. Narůstající počet výkonů a získané zkušenosti s komplexními technikami a speciálním materiálem umožňují dosáhnout vysokéúspěšnosti při nízkém výskytu komplikací. Program zásadně rozšířil možnosti léčby symptomatických pacientů s chronickými formami ICHS a zlepšuje naše portfolio technik i pro non-CTO výkony.