Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REGISTR SPONTÁNNÍCH KORONÁRNÍCH DISEKCÍ V NEMOCNICI NA HOMOLCE

P. Volf, K. Kopřiva, P. Formánek, O. Aschermann, P. Neužil, M. Mates (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Spontánní koronární disekce (SCAD, spontaneous coronary artery dissection) jsou neiatrogenní, netraumatické, spontánní separace ve stěně koronární tepny nesouvisející s aterosklerózou. Její prevalence v populaci se udává 1-4%, skutečná prevalence může být vyšší a může být příčinou až 0,4% akutních koronárních syndromů. Dělí se podle Saw klasifikace na 4 typy podle charakteru postižení věnčité tepny (typ 1 disekce s entry a reentry (obr. 1) a typ 2-4 intramurální hematom dle míry postižení tepny). Podrobnější detaily, včetně rizikových faktorů nejsou detailně popsány, proto v rámci Evropské kardiologické společnosti (ESC, European Society of Cardiology) vznikl multicentrický registr.

Soubor a metodika: Od roku 2019 bylo na našem pracovišti vyšetřeno 9 pacientů se spontánní koronární disekcí. Součástí sběru dat jsou anamnestické údaje, dále laboratorní vyšetření, EKG, echokardiografický a koronarografický nález.

Výsledky: Průměrný věk v době příhody byl 49,9±18,9 let (graf 1), 77,8% tvořily ženy, průměrné BMI 29,4 kg/m2. Postižení jednotlivých povodí bylo rovnoměrné: RIA/RCx/ACD 33,3/33,3/33,3%. Z toho 77,8% bylo řešeno konzervativně, zbylých 22,2% muselo být řešeno perkutánní koronární intervencí s implantací lékového stentu. Jako akutní syndrom s ST elevacemi se manifestovalo 77,8% pacientů, oproti 22,2% bez ST elevací. Nedošlo k žádnému úmrtí. Žádný z pacientů zatím nebyl vyšetřován pro rekurenci spontánní koronární disekce. U třech pacientů byla těsná návaznost na fyzickou aktivitu nebo emoční stres. U pacientů, u kterých byl postup konzervativní, došlo ke zlepšení až úplné regresi angiografického nálezu dle rekoronarografie.

Závěr: Spontánní koronární disekce může být příčinou akutního koronárního syndromu hlavně u žen ve středním věku. Konzervativní léčba se jeví jako bezpečná a rekurence malá.

Grant: Podpořeno MZ ČR - RVO (NNH, 00023884)