Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FOCUS ECHOKARDIOGRAFIE - POHLED KARDIOLOGA

K. Mědílek, J. Nový, P. Grenar, M. Jakl (Hradec Králové)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

S rozšiřující se dostupností přenosných a „hand-held“ ultrazvukových přístrojů se stává cílené ultrazvukové vyšetření nedílnou součástí péče o pacienty na jednotkách intenzivní péče a odděleních urgentní medicíny. V řadě zemí je zvládnutí základů echokardiografie a ultrazvuku břicha a pĺic součástí curricula pro přípravu na specializaci nejen v urgentní medicíně.


V echokardiografii existuje několik doporučovaných FOCUS (focused cardiac ultrasound) protokolů různých odborných společností (FATE, FEEL, EACVI protokol, BSE level 1 apod.). Základní protokol EACVI doporučeje provedení 2D zobrazení v parasternální dlouhé a krátké ose, apikální čtyřdutinovou projekci, subkostální čtryřdutinovou projekci a zobrazení dolní duté žíly. BSE level 1 protokol rozšiřuje FOCUS o projekce cílené na mitrální, aortální a trikuspidální chlopně a hodnocení funkce pravé komory.


Ve Fakultní nemocnici V Hradci Králové je zavedena výuka FOCUS podle BSE level 1 protokolu rozšířeném o hodnocení plicní hypertenze a event. dvoudutinovou/třídutinovou apikální projekci. Výuku zajišťují kardiologové pracují na Odd. neinvazivní kardiologie a Klinice urgentní medicíny.


Předmětem přednášky je představení curricula výuky FOCUS, praktické aspekty výuky a první klinické zkušenosti ukazující na spolehlivost používání FOCUS echokardiografie v rukou nekardiologů.