Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVENCE KRVÁCENÍ PO KORONAROGRAFII – PILOT

J. Hrončok, E. Zvolanková, L. Klemsová (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - sesterský, XXXII. Sjezd ČKS

Problematika: Koronarografie je invazivní diagnostický výkon, který se používá k vizualizaci a hodnocení koronárních tepen. Tento výkon se již v dnešní době často provádí tzv. transradiálním přístupem, který odsunul přístup tranfemorální na druhé místo. Radiální tepna se stala oblíbeným místem pro zavádění katétru díky své povrchové poloze a snadné kompresibilitě. Nicméně, péče o místo vpichu po koronarografii vyžaduje pečlivé sledování a řízení ze strany zdravotnického personálu. Cílem je minimalizovat riziko komplikací jako je krvácení, tvorba hematomu, rezistence, okluze radiální tepny, výdutí a infekce. Péče o radiální tepnu po koronarografii je klíčová pro zajištění úspěšného zotavení pacienta a prevence návazných komplikací.
Po ukončení koronarografie je důležité zajistit správnou hemostázu na místě vpichu. To se nejčastěji provádí aplikací komprese na místo vpichu a/nebo zajištění jiných materiálu k zástavě krvácení. V dnešní době je na trhu mnoho preparátu, které tuto potřebu zajišťují.
Ale jak postupovat po odstranění těchto pomůcek? To je téma, kterým jsme se zabývali a které je stále cílem našeho bádání. Nápomocnými nám jsou studie a články, které byly nalezeny v rámci vyhledávání v oblasti problematiky péče o intervenované zápěstí.