Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORONÁRNÍ SPASMUS U ABLACE PERZISTUJÍCÍ FIBRILACE SÍNÍ PULZNÍM ELEKTRICKÝM POLEM - KAZUISTIKA A ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

M. Bobošík, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Pulzní elektrické pole je novým "netermálním" zdrojem energie dostupným pro katetrizační ablaci fibrilace síní (FS). Jednoznačnou výhodou této metody je významné zkrácení délky výkonu, a především vyšší bezpečnost a účinnost léčby. Ačkoliv se zpočátku zdálo, že v porovnání se zdroji tepelné energie je ablace pulzním polem (PFA) selektivnější a tím pádem šetřící pro přilehlou tkáň (např. jícen, nervy, cévy, perikard...), naše kazuistika dokumentuje jeden z nejčastějších nežadoucích účinků této léčby.

Popis případu: Prezentujeme případ 78-leté pacientky, která absolvovala PFA perzistující FS. Výkon proběh standartně: provedená izolace plicních žil byla doplněná izolací zadní stěny stěny levé síně. Poté byla provedena linie na mitrálním a kavotrikuspidálním isthmu (CTI). Při ablaci na CTI se na povrchovém EKG objevily elevace ST úseků s intermitentním AV blokem 2. stupně 2:1. Vzhledem k anatomické blízkosti pravé věnčité tepny k CTI bylo okamžitě pomýšleno na vasospasmus. Byl i.v. podán atropin, nitráty a k podpoře krevního tlaku pak i bolus noradrenalinu. Po asi 10 minutách došlo k poklesu ST elevací a k hemodynamické stabilizaci pacientky.

Závěr: Závěrem můžeme konstatovat, že PFA nezpůsobuje trvalé poškození koronární tepny. V klinickém prostředí však pacienti mohou trpět onemocněním koronárních tepen a aplikace energie pulzního pole v jejích blízkosti (zejména oblast CTI nebo zadní mitrální linka) s následným spasmem může být znepokojivou komplikací, která může v extrémních případech vést i ke komplikaci v souvislosti s akutní ischémii jako je pokročilejší AV blokáda (v našem případě) nebo i fibrilace komor.