Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OPERACE ZDVOJENÉHO AORTÁLNÍHO OBLOUKU V DOSPĚLOSTI

L. Zemanová, Š. Černý , P. Křiváček, I. Skalský, J. Petřková (Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Anomálie odstupu velkých arterií z oblouku aorty vznikají poruchou normálního formování levostranného oblouku aorty ze šesti párů embryonálních branchiálních oblouků; tvoří cévní prstence, které obkružují tracheu a jícen. Nejčastějším formou je zdvojený aortální oblouk.

Z hemodynamického hlediska jsou anomálie obecně benigní. Pokud dochází k útlaku trachey či jícnu, mohou vytvářet závažné obstrukční symptomy, které vyžadují operační řešení - protětí prstence.

Kazuistika: Prezentujeme případ 30 - letého pacienta, který trpěl v posledních dvou letech vždy při a po jídle kašlem, jeho obtíže se postupně zhoršovaly, nově se objevovala pyrosa. Pneumologické a gastroenterologické vyšetření vyloučilo onemocnění plic a zánětlivé postižení zažívacího traktu. Jako vedlejší nález byl zjištěn zdvojený aortální oblouk a atypická poloha orální části jícnu, který byl uložen vpravo (byl odtlačen a komprimován průběhem a.lusoria sin.) a působil kompresi trachey.

Vzhledem k symptomům byla provedena korekce cévního prstence s resekcí levostranného aortálního oblouku. Operační výkon byl proveden ze sternotomie za použití mimotělního oběhu bez komplikací.

Pooperační průběh byl též bez komplikací, kontrolní pooperační CT-Ag s uspokojivým nálezem, pacient byl propuštěn do domácího léčení 8. pooperační den.

Závěr: Operace zdvojeného aortálního oblouku v dospělosti je raritní výkon vzhledem k tomu, že většina pacientů s tímto onemocněním je odoperována již v dětském věku či operována vůbec není pro asymptomatický průběh. I v dospělém věku je vhodné při projevech útlaku trachey či jícnu tuto diagnózu zvažovat.

Operační výkon u symptomatického dospělého pacienta nebyl zatížen vyšším operačním rizikem.

Grantová podpora: MZ ČR – RVO (FNOl, 00098892) a IGA UP: LF_2024_005.