Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU S ST ELEVACEMI U MLADÉHO NEMOCNÉHO S ANATOMICKOU ANOMÁLIÍ KORONÁRNÍHO ŘEČIŠTĚ A NÁSLEDNĚ DIAGNOSTIKOVANOU VÝZNAMNOU VROZENOU SRDEČNÍ VADOU

R. Jančár, M. Heczko, P. Hanák, K. Novobílský, M. Křístek, M. Vávrová (Ostrava)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Kasuistické sdělení popisuje případ 31letého muže, který byl hospitalizován na našem kardiologickém oddělení s  ST elevačním infarktem myokardu. Při koronarografii zjištěn anomální průběh koronárního řečiště s embolizačním uzávěrem jedné z vedlejších větví atypického ramus interventricularis anterior. Za hospitalizace pomocí transthorakálního a jícnového echokardiografického vyšetření diagnostikována vrozená vývojová vada  - korigovaná transpozice velkých tepen (CTGA) s těžkou dysfunkcí funkčně levé a morfologicky pravé srdeční komory. Vývojová vada byla potvrzena i při vyšetřením počítačovou tomografií.
Ve sdělení je popisován celý případ, včetně předhospitalzačních nálezů z dřívějších ambulantních kardiologických vyšetření a dalšího ambulantního sledování pacienta po propuštění z našeho oddělení. Kasuistika je s ohledem na klinickou praxi doplněna  obrazovou dokumentací z ultrazvukových vyšetření, koronarografie a CT vyšetření se snahou prezentovat ty projekce, ze kterých je možno na vrozenou vývojovou srdce přinejmenším pojmout podezření.