Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEZVYKLÁ DISLOKACE SÍŇOVÉ A LEVOKOMOROVÉ ELEKTRODY BIVENTRIKULÁRNÍHO IMPLANTABILNÍHO DEFIBRILÁTORU

J. Lipoldová, M. Novák, T. Vykypěl, I. Dvořák (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Dislokace elektrody implantabilního přístroje nastává zpravidla krátce po implantaci při nedostatečně fixované elektrodě či vlivem silných regurgitačních toků. Prezentujeme nezvyklou formu dislokace.
Kazuistika: 46-leté ženě s dilatační kardiomyopatií byl v 3/2009 zaimplantován biventrikulární ICD Biotronik Lumax HF-T. Měsíc po implantaci byl zaznamenán vzestup stimulačního prahu na síňové elektrodě (A-El) z 0,6 V na 1,5 V, ostatní parametry byly v pořádku. V paměti přístroje bylo 17 epizod supraventrikulární tachykardie (SVT), hodnocených lékařem jako sinusové. U pacientky byl navýšen betablokátor a aktivován systém Biotronik Home Monitoring (HM). V půli 5/2009 na přeneseném IEGM epizody SVT je zřetelný intermitentní undersensing na levokomorové elektrodě (LV-El). Koncem 5/2009 je zaznamenán vzestup impedance na LV-El mimo povolený rozsah. Pacientka z rodinných důvodů odkládá vyšetření a přichází na kontrolu až koncem 6/2009. Na LV-El je neměřitelný práh i vlny R, vysoká impedance, mírný nárůst stimulačního prahu je i na A-El. Na radiogramu hrudníku je vidět napřímení A-El, hrot LV-El je nalezen blízko generátoru. Provedena reimplantace LV-El a A-El.
Diskuse: Známým principem retrakce elektrody je Twiddler’s syndrom při otáčení generátoru ve volné kapse podél osy rovnoběžné s elektrodami. Variantou je reel syndrom s rotací generátoru v ose kolmé na frontální rovinu. Ani jeden princip nevysvětlí selektivní retrakci elektrody. Další popsanou variantou je ratchet syndrom, kdy příčinou retrakce je jednosměrné klouzání elektrody v žilním systému nebo punkčním kanále. Tomuto principu se nejvíce blíží náš případ.
Závěr: Popsali jsme nezvyklou selektivní dislokaci levokomorové a retrakci síňové elektrody biventrikulárního přístroje, kterou lze označit jako ratchet syndrom. Prokázali jsme význam systému HM v časné detekci této poruchy.
MŠMT 0021622402