Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

MINIINVAZIVNÍ PŘÍSTUPY V CHIRURGII ATRIOVENTRIKULÁRNÍCH CHLOPNÍ,SÍŇOVÉHO SEPTA A SRDEČNÍCH SÍNÍCH

M. Michel, Š. Černý, M. Benešová, P. Jehlička, S. Horáková, M. Lacinová (Praha)
Topic: Valvular disorders
Type: Presentation - doctors, 18th CSC Annual Congress

Úvod:Minimálně invazivní postupy v kardiochirurgii se stávají standardem,které si získavají respekt v široké odborné veřejnosti.Zájem o tento přístup zvýšil  vstup robotické technologie i nová guidlinesACC/AHA, která doporučují časnější intervence na atrioventrikulárních (AV﴿chlopních.
Metody:Retrospektivně zhodnotíme soubor nemocných(87),u kterých jsme provedli výkony v průběhu3,5let z miniinvazivního přístupu.
Soubor a Výsledky:Od4/06do12/09 jsme provedli87 výkonů na AV chlopních,síňovém septu a srdečních síních,kde přístupem byla v 67případech(77%)pravostranná minithorakotomie(4-12cm) a u 20 pacientů(23%)se jednalo o thorakostopický přístup za použití robotnického systému DaVinci.V 9 případech(10%) se jednalo o reoperaci.Všechny operace byly provedeny v mimotělním oběhu (MO) s kanylací periferních cév.Průměrný věk operovaných byl 49,6±16 let(18-77), v souboru bylo 46 žen.Nejčastějším výkonem z pravostranné minithorakotomie byl zákrok na mitrální chlopni proveden u 31 pacientů(36%), z toho ve 3 případech doplněn o suturu defektu septa síňí(DSS), současně na trikuspidální chlopni proveden u 5 nemocných(6%) a doplněn o cryoMAZE u 8 pacientů (9%).Mitrální regurgitace před operací byla 3,7 ze 4 st. a po operaci 0,12(měsíc po operaci), 0,2(rok po operaci).Samostatný CryoMAZE proveden u 18 nemocných (20,5%). Nejčastějším zákrokem pomocí robotnického systému byl uzávěr DSS u 18 nemocných(20,5%).U žádného pacienta nebyla nutná konverze na sternotomii.Průměrná doba MO byla128,4 ± 45,7min. a průměrná doba svorky 85,2 ± 34,5min.Včasně pooperaci zemřel 1 pacient (76 let,kombinovaný výkon,reoperace).
Závěr:Miniinvazivní přístupy k AV chlopním se staly standardem, které v některých ohledech předčili konvenční sternotomii (kosmetický efekt,délka rehabilitace,přehlednost operovaných struktur). Střednědobé výsledky prezentovány významnými světovými pracovištěmi jsou excelentní.